En halv million nordmenn skader seg årlig

Mange alvorlige skader er knyttet til alkohol og andre rusmidler, fall og trafikk, ifølge FHI. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Legevaktene rundt om i landet får inn 550.000 pasienter med skader hvert år. Over halvparten av tilfellene fører til behandling på sykehus.

Skadestatistikken viser at hver tiende nordmann skader seg i løpet av året, skriver Aftenposten om tallene fra Folkehelseinstituttet.

De aller fleste skadene, 440.000 av dem, behandles hos fastlege eller legevakt, og er relativt ufarlige.

Det har vært en kraftig nedgang i antall dødsfall i forbindelse med skade de siste tiårene, men fortsatt er ulykker hovedårsaken til dødsfall for nordmenn under 45 år. Rundt 2.500 personer dør av skade hvert år, og dødsfallene er først og fremst knyttet til fall, forgiftningsulykker (inkludert overdoser) og trafikkulykker.

– Det har vært en reduksjon i de vanligste ulykkestypene. Det gjelder særlig innen trafikk og drukning. Men når det gjelder trafikkulykker, så ser vi at det blir vanskeligere å få til en ytterligere nedgang, sier forsker Eyvind Ohm ved Folkehelseinstituttet til avisen.

Internasjonalt peker Norge seg ut på skadestatistikken med høye tall for overdoser og hoftebrudd. (©NTB)