Politiet vil ikke pågripe kirkeasylanter

Det ville vært mildt sagt oppsiktsvekkende om politiet hentet ut kirkeasylanter nå i juletiden, sier biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland. Les mer Lukk

Politiets utlendingsenhet (PU) vil ikke pågripe asylanter som har søkt tilflukt i norske kirker, så lenge de befinner seg på kirkens område.

Saken er blitt aktuell etter at to syriske familier på til sammen åtte personer, fire voksne og fire barn, gikk i kirkeasyl i Rypefjord kirke i Hammerfest i forrige uke, skriver Dagen.

Les også:Et kjapt farvel med Norge

Det har skapt forvirring at prosjektleder Tor Espen Haga i PU mandag uttalte at de som går i kirkeasyl ikke skal føle seg for trygge.

– Alle personer i Norge kan komme til å bli hentet når de har et ulovlig opphold, sa Haga til NRK.

Les også:UDI utlyser kjøp av 15.000 nye asylplasser og 10.000 enkle akuttplasser

Kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU viser til at Justisdepartementet i 1999 ga retningslinjer om at politiet som hovedregel ikke skal gå inn i kirker og med makt hente utlendinger.

– Vi følger disse retningslinjene inntil det er vedtatt nye. Det har den konsekvens at mennesker som har tilhold i kirker kan risikere å bli pågrepet dersom de beveger seg utenfor kirkens område, sier Strømmen til Dagen.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland er glad for at PU ikke vil gå inn i kirken.

– Det ville vært mildt sagt oppsiktsvekkende om politiet hentet ut kirkeasylanter nå i juletiden. Dette hadde vist en mangel på respekt for kirkerommet, sier Øygard. (©NTB)