Klappjakt etter nye asylmottak:UDI utlyser kjøp av 15.000 nye asylplasser og 10.000 enkle akuttplasser

10.000 ASYL-SENGER: - Vi vil ha asylsøkerne ut av hoteller, inn på flatsenger i store saler og brakkeleire, sier seksjonssjef Knut Henrik Berntsen til en fullstappet sal med asylmottak-leverandører mandag.
10.000 ASYL-SENGER: - Vi vil ha asylsøkerne ut av hoteller, inn på flatsenger i store saler og brakkeleire, sier seksjonssjef Knut Henrik Berntsen til en fullstappet sal med asylmottak-leverandører mandag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI vil kjapt ha asylsøkere ut av hotellene og inn på flatsenger og brakkeleire for opptil 3000 personer. Det ble annonsert mandag på et stappfullt møte for asylmottaksbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC NYHETER): - Vi vil denne uka utlyse en konkurranse om tilbud på 15.000 nye ordinære asylsenger og 10.000 plasser i akuttmottak med enkel standard.

Det kunngjorde avdelingsdirektør Christine Wilberg i Utlendingsdirektoratet (UDI) mandag på et fullsatt møte for leverandører av asylmottaksplasser.

UDI setter fra i dag av i gang et prosjekt for å få på plass 10.000 enkle, billigere akuttplasser innen fire måneder, og ber om tilbud på alt fra fjellhaller til tomter for å sette opp brakker.

Les også: UDI dropper krav til brannsikring i akutte asylmottak

- Vi må få tømt hotellene for asylsøkere. Den type løsninger blir ikke akseptert av samfunnet når kostnadene blir synlige. Det er ikke sannsynlig å få fullverdige mottaksplasser for disse på kort tid. Vi må nå i stor skala etablere enkle innkvarteringsløsninger som er vesentlig rimeligere enn dagens akuttplasser, sa seksjonssjef Knut Henrik Berntsen i UDI på møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sanner vil opprette nye asylmottak i ekspressfart

Mulig å få 15.000 nye asylsplasser?

Ønsket om 15.000 nye permanente plasser kan bli krevende å oppfylle. Da UDI forrige gang utlyste konkurranse om tilbud på 7500 plasser, kom det inn tilbud om 5000, hvorav bare ca. 3000 ble godkjent.

- Men likevel går dere ut med konkurranse om hele 15.000 nye asylplasser nå?

- Grunnen er jo at vi trenger plassene og ønsker å få dem inn i så permanente former som mulig, sier avdelingsdirektør Wilberg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske islamister oppsøker asylmottak

Vill vekst i asyl-behov

Wilberg forteller at UDI nå jobber med to scenarier for asyltilstrømning til Norge: Ett på 30.000 og ett på 35.000.

- Men UDI er bemannet ut fra en forventning på 11.000 asylsøkere, sier hun.

Situasjonen blir ikke mindre krevende ved at andelen enslige, mindreårige asylsøkere øker voldsomt, til 13.246 fra januar-september i år, mot 8780 i samme periode i fjor. Dermed er andelen mindreårige økt fra 10 til 20 prosent av asylsøkerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det kommer 30.000 asylsøkere, blir behovet for asylplasser i november 25.218, økende til 29.107 i desember og 30.955 i januar 2016. Kapasiteten i ordinære asylmottak nå er 15.322.

Les også: Helgesen åpner for norsk deltakelse i EUs felles asylpolitikk

Snakker med Oslo om brakkeleir

- Min påstand er at verken vårt system eller markedet fungerer godt nok for å takle byrdene, sa seksjonssjef Knut Henrik Berntsen og appellerte til tilbyderne om å stille opp.

Til gjengjeld lover UDI forenklede søknadsprosesser og krav til de midlertidige akuttanleggene.

- Vi etterspør alt fra nøkkelklare bygg med personalrom og alt ti stede, til fjellhaller, forlatte idrettshaller og liknende. Vi trenger bygg med store saler, men det må være toalett og dusj og tilgang til anretningskjøkken, sa Berntsen til forsamlingen.

- Vi trenger tomter for brakkeleire. Store tomter der vi kan tilrettelegge for store leire, fortrinnsvis i nærheten av de sju-åtte største byene i Norge. Vi er i dialog med Oslo kommune for å etablere en første leir. I Sverige er det planlagt leire for opptil 10.000. Ikke gitt at vi skal ha så store leire, men opptil 3000 bør vi ha beredskap for, sier han.

Ifølge Berntsen er ikke bygningsmassen det største problemet. Det er å mobilisere personale for å drive mottakene.

Les også: Nytt asylmottak opp i flammer i Sverige