Et kjapt farvel med Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

De henter folk om natten og bruker makt om nødvendig for å løse oppdraget. 2015 har vært et rekordår for Politiets utlendingsenhet (PU) som har sendt over 7.000 personer ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må jeg dra nå med en gang?

Klokken er halv to på natten, og syriske Yeahya Alhomse ser forvirret bort på de tre sivile politimennene som står foran ham. Gulvet i det lille rommet på Vardåsen asylmottak i Asker er dekket av et hvitt laken. Sekunder tidligere satt Alhomse og vennene på mottaket her inne med hver sin tekopp. Nå er vennene sendt på gangen.

– Trenger du hjelp til å pakke, spør den ene politimannen.

– Hvor skal jeg, spør den syriske 27 åringen.

– Tilbake til Tyskland, er politiets beskjed.

Les også: Listhaug varsler flere asylinnstramminger

28 hver natt

2015 har vært et travelt år for dem som gjør regjeringens grovarbeid. I november ble i snitt 28 personer hentet og sendt ut av landet hver natt, en økning fra fjoråret.

– Vi jobber om natten av flere grunner. Den viktigste er at inngrepet blir mindre i det private enn i det offentlige rom. Om natten kan det skje mer diskret, sier teamleder Arne Stadheim i PUs operative enhet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske Alhomse ble først registrert som flyktning i Tyskland. Ifølge den hardt pressede Dublinavtalen kan han derfor ikke søke asyl i Norge, men må gjøre det i Tyskland. Politiet skal sørge for at han drar og at det skjer uten dramatikk.

Les også: 2.500 avviste asylsøkere sendes ut av Norge

Noen ganger går det ikke opp for folk at de må dra før de begynner å pakke. Da hender det at noen trekker fram gjenstander som de kan skade seg selv eller andre med i forsøk på å unngå eller utsette utreise, sier teamlederen mens han følger Alhomse nøye mens han pakker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En julebrus får plass i bagen med klær.

– Jeg må si adjø til vennene mine. Kan jeg det? spør 27-åringen.

– Det går bra. Men vi må følge deg, sier politiet.

Les også: Innvandringskritisk nettside skaper bekymring

Vil tilbake til Norge

En time etter at de dro fra Asker svinger de to sivile politibilen inn foran Refstad asylmottak i Oslo. Klokken nærmer seg tre. To syriske søstre skal også tilbake til Tyskland. Alhomse sitter innelåst med vakthold i bilen mens Stadheim og en kollega går inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere må våkne, dere skal tilbake til Tyskland.

Den ene betjenten tenner lyset i taket. Inne på rommet sover de to søstrene. I en annen seng sover en ung gutt.

De to søstrene gnir søvnen ut av ansiktet. Protester er nytteløst. Ti minutter senere er bagen pakket, og de eskorteres ut i bilen. Søstrene har ingen kommentar til det som skjer.

Les også: – Stor innvandring har gitt lavere lønnsvekst

Utsendelse av mennesker som ikke har krav på opphold i Norge er en prioritert oppgave hos myndighetene. Hos UDI flytter de sakene til de som sannsynligvis skal ut av landet, fremover i køen. 2016 blir trolig nok et rekordår for Politiets utlendingsenhet, som nå ansetter flere folk.

Fire timer etter at de to kvinnene fra Syria ble vekket av politiet sitter de på et fly til Berlin. Alhomse måtte tilbringe noen timer ekstra på Gardermoen. Seks timer etter at politiet hentet han er 27-åringen på vei til Hamburg.

– Når jeg har skaffet med tysk legitimasjon skal jeg komme tilbake på besøk. Jeg elsker Norge, sier han til NTB.

Les også: Radio-profil Rune Nilson tar et oppgjør med rasisme og fremmedhat