Verden svettet mens Norge frøs

Juni var våt i store deler av Norge. Turistene i Frognerparkern fikk smake på regnmengder over normalen. Les mer Lukk

Globaltemperaturen lå over gjennomsnittet i juni, bortsett fra i Skandinavia.

På de 136 årene National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har værmålinger fra, var årets juni den varmeste måneden kloden vår har opplevd. Mens vi nordmenn hutrert oss inn i fellesferien, var det globalt 0,88 grader celsius varmere enn gjennomsnittlig for 1900-tallet, ifølge en rapport fra NOAA.

Middeltemperaturen i junimånedene i forrige århundre var 15,5 grader.

Med varmerekord i juni, ble det den fjerde rekordmåneden i år. NOAAs tall viser også at perioden juli 2014 til og med juni 2015 var den varmeste 12-måneders-perioden registrert på de 136 årene.

De ti varmeste 12-måneders-periodene har blitt målt de siste ti månedene.

Værdata-senteret utarbeider månedlige statistikker for hele verden, basert på nasjonale målinger. Mens store deler av verden var ekstra varm i måneden som gikk, kaller NOAA Skandinavia et av de få kalde innslagene i rapporten.

Sjekk været der du er

Meteorologisk institutts klimatologiske månedesoversikt, enklere sagt en detaljert værrapport for juni, viser at juni 2015 var den attende kaldeste siden målingene startet i 1900.

Årets juni lå 1,7 grader under den norske middeltemperaturen for juni mellom 1961 og 1990. Kaldest var det i Trøndelag, mens noen heldige få værstasjoner i Finnmark kunne melde tilbake til Meteorologisk institutt om temperaturer over snittet.

Juniværet ble dermed stikk i strid med hva Weather Services International meldte i april, som mente at juni ville bli tørr og varm.

Ifølge Meteorologisk institutts juni-rapport kom det 125 prosent av månedsnormalen med nedbør.

Den kalde og våte våren var kanskje ikke veldig trivelig der og da, men lang vente- og modningstid har gitt oss søtere og mer smakfulle jordbær.