Siem Pilot reddet nye 419 flyktninger i Middelhavet

Det norske skipet Siem Pilot var søndag kveld på vei mot Sicilia med 419 nye middelhavsflyktninger om bord.

Det bekrefter skipets kaptein, Svein Kvalavåg, overfor nettstedet Maritime etter at Siem Pilot fikk anmodning fra den italienske hovedredningssentralen om å bistå i et redningsoppdrag søndag morgen.

Skipet plukket opp 87 personer fra tre gummibåter som lå fortøyd i en gasstanker nordøst for den libyske byen Tripoli. Så ble 332 overført fra Leger Uten Grenser-skipet Phoenix. 65 av dem er kvinner og 24 er barn.

Migrantene følges opp av mannskapet om bord. De sjekkes av medisinsk personell og har fått utdelt tepper, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Due.

– Alle virker friske og raske og ser ut til å være i god form, sier Kvalavåg.

Skipet har satt kursen mot Sicilia, men de har ennå ikke fått opplyst hvilken havn de skal gå til, opplyser Kvalavåg.

– Redningsoppdraget har gått etter planen. Migrantene var rolige da de ble tatt om bord i Siem Pilot. Nå blir de tatt hånd om av mannskapet, sier styrkesjef Tore Barstad.

Siem Pilot fikk i utgangspunktet et annet oppdrag søndag morgen, men etter hvert var det de som lå langs gasstankeren de skulle plukke opp.

– Gasstankeren hadde stoppet og lot dem ligge trygt der, men de hadde ikke tatt noen om bord, sier Kvalavåg. Siem Pilot satte ut lettbåtene og fikk dem om bord uten problemer.

De fleste av dem som ble overført fra Phoenix, hadde også vært i gummibåtene som ble sikret av gasstankeren, i tillegg til noen Phoenix hadde fra før.

Det er bare en uke siden Siem Pilot gjennomførte sin første aksjon i Middelhavet. Fartøyet plukket sist mandag opp 770 flyktninger, hvorav 600 satt i to åpne trebåter som drev rundt i sjøen.