Irene stemmer over likekjønnet ekteskap

En plakat som oppfordrer folk til å stemme ja til samkjønnet ekteskap, henger på denne veggen i Temple Bar-bydelen i Dublin. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Irske velgere gikk til stemmeurnene fredag for å avgjøre om det skal bli lovlig for to av samme kjønn å gifte seg.

En meningsmåling i Irish Times tidligere denne uken viser at 58 prosent vil svare ja i folkeavstemningen. 25 prosent svarte at de vil stemme nei, mens 17 prosent ikke hadde bestemt seg.

Dersom ja-siden vinner, blir Irland det første landet som lovfester retten til likekjønnet ekteskap gjennom en folkeavstemning. Det blir i så fall også en historisk endring i et land hvor homoseksualitet var forbudt frem til 1993 og abort fortsatt er ulovlig dersom kvinnens liv ikke er i fare.

Katolsk nei

– Flere av mine homofile venner ønsker å gifte seg. Jeg mener at det helt enkelt er et spørsmål om likestilling, sier Eoghan Bonass. 35-åringen var en av dem som fredag stemte i drabantbyen Milltown i Dublin.

Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støtter forslaget. Men den katolske kirken, som står sterk i Irland, har gått inn for et «nei» og har støtte fra mange eldre og folk på landsbygda.

– Min nei-stemme betyr ikke at jeg er imot lesbiske og homser, men at jeg er imot at vi skal forandre definisjonen av ekteskap, sier Dublins erkebiskop Diarmuid Martin.

Les også: Irland vil trolig stemme for homofilt ekteskap

Tror på jevnt valg

Selv om meningsmålingene går i retning av et klart ja-flertall, tror professor David Farrell ved University College i Dublin at det kommer til å bli jevnt.

– Det er ikke sikkert vi kan stole på meningsmålingene, sier Farrell til det svenske nyhetsbyrået TT. Ved det britiske valget tidligere denne måneden lå meningsmålingens prognoser langt fra det endelige valgresultatet.

Irene skal stemme ja eller nei til om det skal komme en paragraf inn i grunnloven som «gjør ekteskap lovlig mellom to personer uavhengig av kjønn».

Resultatet av folkeavstemningen i Irland er først ventet lørdag ettermiddag.

21 land har i dag legalisert likekjønnede ekteskap, skriver Aftenposten.