Anundsen lar ikke Shaimaa komme tilbake nå

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke gripe inn for å få elleve år gamle Shaimaa og hennes familie hjem til Norge mens de venter på at sakene deres blir vurdert på nytt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Les mer Lukk

Elleve år gamle Shaimaa og hennes familie får ikke komme tilbake fra kaoset i Jemen mens de venter på å få saken sin prøvd på nytt. Professor mener regjeringen har mulighet til å hjelpe.

Sammen med to søsken og sin høygravide mor ble Shaimaa Yusuf uttransportert til Jemen i november i fjor etter sju år i Norge. Tirsdag i påskeuka ble huset deres jevnet med jorden av bomber.

Etter at regjeringen inngikk en ny avtale om asylbarna med støttepartiene KrF og Venstre, oppfyller familien kravene om å få vurdert saken sin på nytt med god margin. Men ettersom det nye regelverket ennå ikke er på plass, må familien fortsette sine liv på flukt i det krigsherjede landet der over 1.000 mennesker er drept bare de siste ukene, skriver Bergens Tidende.

Les også:Slik starta asylbarn-saka

– Kan ikke instruere

Shaimaas støttegruppe her hjemme mener situasjonen er fullstendig uakseptabel, og har sendt et brev til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Men ønsket om å la Shaimaa og hennes familie komme tilbake til Norge mens de venter på å få sakene vurdert på nytt, blir avvist.

Anundsen skriver i sitt svarbrev at det er lite han kan gjøre, bortsett fra å forsikre om at arbeidet med å få på plass det nye regelverket «har svært høy prioritet i Justis- og beredskapsdepartementet».

Han viser til at han som statsråd ikke kan instruere Utlendingsnemnda i enkeltsaker. Han påpeker også at han ikke kan gi instruks om visum i enkeltsaker, bortsett fra i saker som handler om «grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn».

Instruks

Terje Einarsen, professor i rettsvitenskap og ekspert på asylrett ved Universitetet i Bergen (UiB), mener Anundsen hadde hatt mulighet til å bruke samme grep for å hjelpe Shaimaa Yusuf, som grepet den rødgrønne regjeringen brukte for å hjelpe russiske Maria Amelie tilbake til Norge i 2011.

– Regjeringen kunne laget en generell instruks, som ikke handlet om denne familien spesielt. Instruksen kunne sikret at de familiene som vil ha krav på å få prøvd sakene sine på nytt etter det varslede, nye regelverket, og som kan sannsynliggjøre at de er i en akutt nødsituasjon i dag, får rett til innreisevisum, sier Einarsen.

Kriteriene for hvem som har rett til en ny vurdering er allerede klare, og gjelder familier med barn som har vært i Norge i mer enn fire år, og som ble returnert til hjemlandet mellom 1. juli i fjor og 18. mars i år.

Regjeringen og samarbeidspartiene er enige om at det nye regelverket skal være på plass innen Stortinget tar sommerferie i juni.