FN: Syrerne er verdens største flyktninggruppe

Syriske flyktningbarn leker i et telt i Akkar, nord i Libanon. Libanon som har under fem millioner innbyggere, huser nå mer enn en million syriske flyktninger. (Foto: REUTERS / NTB scanpix) Les mer Lukk

Syrerne utgjør nå verdens største flyktningbefolkning, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Palestinerne er ikke regnet med.

Til sammen har krigene i Syria og Irak skapt den verste flyktningkatastrofen siden annen verdenskrig, ifølge UNHCR-sjef António Guterres.

– Megakrisen i Syria og Irak, økningen i antall nye kriser, og de gamle krisene som aldri synes å gå over, har til sammen skapt det verste flyktningproblemet i verden siden annen verdenskrig, sier Guterres i forbindelse med at FN har lagt fram nye flyktningtall

Bare i løpet av de seks første månedene i fjor steg antall syriske flyktninger med 704.000. Det offisielle antallet syriske flyktninger under FN-mandat ligger nå på drøyt 3 millioner, men når tallene fra desember kommer, antar UNHCR at det vil stige til 4,27 millioner.

– En av fire

Med over 3 millioner mennesker på flukt utenfor Syrias landegrenser utgjør syrerne nesten én av fire flyktninger i verden. I tillegg kommer millioner av syrere som er internt fordrevet.

Tidligere var det afghanerne som utgjorde verdens største flyktningpopulasjon under FN-mandat, men nå er den forbigått av syrerne.

Palestinerne holdes imidlertid utenom. 5 millioner palestinske flyktninger på Gazastripen, Vestbredden og nabolandene til Israel og Palestina blir ivaretatt av en separat FN-enhet – UNRWA.

Til sammen er det 13 millioner flyktninger i verden som er registrert av UNHCR, det høyeste tallet siden 1996.

Les også: Syriske leger: – IS overskygger den menneskelige tragedien i Syria

Pressede naboland

Det er Syrias naboland Tyrkia, Libanon, Jordan og Irak som bærer den størst byrden av flyktningkatastrofen. Mange syrere lever nå i ytterste fattigdom i nabolandene.

Mandag innførte Libanon nye visumrestriksjoner for syrere. Det er et tiltak som bekymrer UNHCR-sjefen, men han mener det først og fremst er et signal til omverdenen om å gjøre mer.

– Jeg tror disse tiltakene bør få verdenssamfunnet til å gi meningsfull støtte til vertsland som Libanon slik at de får hjelp til å håndtere disse enorme utfordringene, sier Guterres.

Innsikt: Tre års helvete i Syria

Streng asylpolitikk

Han understreker også at mange lands svært restriktive asylpolitikk fører til at flyktninger blir tvunget til å stole på menneskesmuglere. Nesten 350.00 mennesker verden over la i fjor ut på svært risikable båtreiser for å komme til land der de kan søke om asyl. Nesten halvparten av dem var fra land som Syria og Eritrea.

Tyrkia, som har tatt imot 2 millioner flyktninger fra Syria, har uttrykt raseri mot andre europeiske land som ikke er villige til å avhjelpe situasjonen ved å ta imot flere.

Det antas at krigen i Syria har drevet halvparten av befolkningen på rundt 20 millioner på flukt. Av dem som ikke er FN-registrert, er mange internt fordrevet, mens andre er innkvartert hos venner og slektninger i nabolandene.

Les mer:

Skrekkhistorier fra Syria i ny Amnesty-rapport

Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Rystende rapport: – 14-åringer holdes som sex-slaver av IS

– Det vil komme angrep i Vesten