Forsvaret anbefaler å droppe uniform på reise

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier rådet om å ikke bruke uniform på reise og utenom tjeneste ikke vil få store konsekvenser. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

Forsvaret anbefaler sitt militære personell å ikke bruke uniform på reise og utenom tjenesten. Grunnen er den skjerpede terrortrusselen mot Norge.

De ansatte ble informert om tiltaket mandag ettermiddag, opplyser forsvarssjefens pressekontakt, Vegard Finberg, til NTB.

Terrortrussel

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sa for tre uker siden at det er sannsynlig at noen vil forsøke å utføre et terrorangrep mot Norge i løpet av de neste tolv månedene.

– Jeg mener det er riktig at vi fraråder vårt personell å bruke uniform i det offentlige rom utenom tjeneste, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til NRK.

En av årsakene til det nye rådet, er at justisminister Anders Anundsen (Frp) i forrige uke sa ja til å bevæpne politiet av hensyn til politiets sikkerhet.

– Det er veldig få som bruker uniform i det offentlige rom. Uniform er noe vi bruker i tjeneste, og det skal vi fortsatt gjøre, understreker Bruun-Hanssen.

Les også: Får millionerstatninger etter Forsvarets skytefelt

– Fordeler og ulemper

Norges offisersforbund sier de slutter opp om avgjørelsen, selv om de ser fordeler ved å bruke uniform på reiser og utenom tjeneste.

– Vi har en generell holdning om at det er positivt å bruke uniform i det sivile. En synlig militærmakt skaper trygghet og tillit. Det er de hensynene som må vektes opp mot trusselen det å bruke uniform medfører for den enkelte, sier nestleder Torbjørn Bongo til NTB.

– Det må gjøres en samlet trussel- og risikovurdering. Vi tar forsvarssjefens vurdering til etterretning og slutter opp om den, sier han.

I trusselvurderingen fra PST heter det at politiet og Forsvaret kan være mål for terrorangrep i Norge. Fra før av har Forsvaret bestemt at vernepliktige soldater skal slippe å bruke uniform for å oppnå rabatt på reiser.