Norske krigere i Irak og Syria fikk Nav-støtte

Flere av nordmennene som kjemper for terrorgrupper i Irak og Syria, mottok Nav-ytelser fram til de reiste.

Ifølge Dagbladet fikk de utbetalinger fra Nav mens de planla reisen, ble radikalisert og kommuniserte med representanter for gruppene.

Avisen viser til at en østfolding i 20-årene, som er i Syria og kjemper for den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, i 2013 mottok dagpenger. Utbetalingene fortsatte til januar i år, og allerede måneden etter la han ut bilder på Facebook der han poserte sammen med erfarne tsjetsjenske al-Qaida-soldater.

En annen østfolding, som ble skutt og skadd mens han var i Syria, fikk arbeidsavklaringspenger da han kom hjem fra krigen.

Les også: Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

To nordmenn som Norges etterretningssjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, bekrefter har nådd mellomledernivå i Den islamske staten (IS), har ifølge avisens opplysninger tidligere mottatt norske trygdeytelser. En av disse er skiensmannen Bastian Vasquez som mottok såkalt individstønad i 2012.

– Vasquez var vel et individ i 2012. Dette var før han fikk islamisttilhørighet, sier mannens advokat John Christian Elden.

Linda Alzaghari, som er daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, mener ekstrem religion kan være en karrierevei hvis man ikke når fram i arbeidslivet, og spesielt om man har en trøblete bakgrunn.

Hun understreker riktignok at man må være forsiktig med å generalisere, og sier det slett ikke er typisk ressurssvake personer som reiser fra Norge til Syria.

Les også: Norge søker svar på nye sikkerhetstrusler