Norge søker svar på nye sikkerhetstrusler

– Det siste årets dramatiske sikkerhetspolitiske utvikling viser hvor viktig det er å forstå verden rundt oss for å kunne forutse fremtidige trusler, sier utenriksminister Børge Brende (H). Onsdag legger han fram en stortingsmelding om hvordan Norge kan møte nye, globale trusler. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)
– Det siste årets dramatiske sikkerhetspolitiske utvikling viser hvor viktig det er å forstå verden rundt oss for å kunne forutse fremtidige trusler, sier utenriksminister Børge Brende (H). Onsdag legger han fram en stortingsmelding om hvordan Norge kan møte nye, globale trusler. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

Hvordan skal Norge møte trusler fra hjemvendte Syria-krigere, sjørøvere i Aden-bukta eller dataangrep fra hackere? Til våren kommer en stortingsmelding som skal gi svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For ett år siden var det få som forutså at Russland skulle utfordre europeiske grenser med makt og at terrororganisasjonen ISIL plutselig skulle ta store deler av Syria og Irak, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han bruker disse eksemplene for å vise hvordan et endret trusselbilde globalt skaper nye utfordringer også for Norge.

Det skjer både i form av endrede, konvensjonelle trusler som Ukraina-konflikten, og mer ukonvensjonelle trusler som sjørøvere i Aden-bukta, terrorisme og cyberkriminalitet.

Les også: Tidenes hackerangrep mot Norge

Sammensatt bilde

Brende skal senere onsdag presentere nyheten om at regjeringen til våren legger fram en stortingsmelding om dette. Den tar for seg hvordan Norge ser for seg å møte fremtidens globale sikkerhetsutfordringer.

Kunngjøringen skjer mens regjeringen står midt oppe i diskusjonen om et eventuelt norsk, militært bidrag til å bekjempe Den islamske staten (IS), eller ISIL, i Irak.

– Det siste årets dramatiske sikkerhetspolitiske utvikling viser hvor viktig det er å forstå verden rundt oss for å kunne forutse fremtidige trusler, sier Brende.

– Det globale trusselbildet er blitt mer sammensatt og uoversiktlig. Etniske og ideologiske konflikter gir grobunn for mer vold og ekstremisme. Terrororganisasjoner finansieres gjennom grenseoverskridende, organisert kriminalitet, understreker han.

Les også: Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

– Må styrke vår evne

Stortingsmeldingen er et resultat av et toårig prosjekt hvor flere departementer har vært involvert. De har analysert hvordan geopolitiske forhold, organisert kriminalitet og digitale trusler kan true norsk og internasjonal sikkerhet.

– Utviklinger og hendelser langt unna kan raskt få alvorlige konsekvenser for Norge og norske interesser. Vi må styrke vår evne til å lese de globale utviklingstrekkene for å kunne påvirke morgendagens trusselbilde, sier Brende.

Stortingsmeldingen skal se nye, grenseoverskridende trusler gjennom en sikkerhetspolitisk linse og i sammenheng. Den er også en oppfølging av regjeringens Sundvollen-erklæring.

Nøkkelpunkter regjeringen ønsker å finne svar på, er hvordan Norge kan begrense egen sårbarhet og øke andre staters evne til å bekjempe trusler.

Regjeringen ønsker også å belyse hvordan Norge best kan bidra i det internasjonale arbeidet mot nye trusler, opplyser Utenriksdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus