Obama: – Håper våpenhvilen holder i Ukraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama: – Jeg håper våpenhvilen holder
President Barack Obama håper avtalen om stans i sammenstøtene i Ukraina vil fungere, men tror landet på sikt trenger en samlingsregjering.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj og opposisjonen i landet ble onsdag kveld enige om det de kalte en våpenhvile.

Etter at den ble inngått, har det ikke kommet meldinger om flere harde sammenstøt i sentrum av hovedstaden Kiev.

– Jeg håper at våpenhvilen holder, men på sikt er regjeringen ansvarlig for at det innsettes en form for samlingsregjering, sa USAs president under et møte i Mexico onsdag. Han tror en samlingsregjering i sin tur kan bane vei for nyvalg.

Les også: President Janukovitsj har avsatt hærsjefen

Sanksjoner

Obama uttalte seg om situasjonen i Ukraina noen timer etter at amerikanske myndigheter innførte visumrestriksjoner for 20 ukrainske tjenestemenn. Begrunnelsen er at de skal ha beordret brudd på menneskerettighetene.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har advart Ukrainas regjering mot å bruke militæret til å løse krisen i landet. I så fall vil landets forhold til NATO få store skader, ifølge Rasmussen.

Ukrainas forsvarsdepartement har uttalt at militæret kan komme til å delta i en landsomfattende antiterroroperasjon. Onsdag ble den ukrainske forsvarssjefen avsatt, uten at regjeringen oppga noen begrunnelse for avgangen.

Les også: Enighet i EU om sanksjoner mot Ukraina

Nye forhandlinger

Avtalen om stans i sammenstøtene i Ukraina ble inngått på et møte mellom Janukovitsj og tre opposisjonsledere onsdag kveld.

Målet er å få slutt på blodsutgytelsene og stabilisere situasjonen i landet, ifølge presidenten. I tillegg skal partene begynne nye forhandlinger for å få slutt på krisen.

Minst 26 personer har mistet livet i voldelige sammenstøt i Kiev de siste dagene, og mange andre er skadd. Ti av de døde er politimenn, og fem av disse skal ha blitt skutt og drept av en snikskytter.

Les også: - Resultatløst møte mellom opposisjonen og Ukrainas president

Brennende barrikader

Uavhengighetsplassen, der det tirsdag haglet med brannbomber, stein og sjokkgranater, var onsdag delt i to. En tredel av plassen ble kontrollert av sikkerhetsstyrker, mens demonstrantene hadde kontroll over resten.

Natt til torsdag steg det fortsatt røyk opp fra brennende barrikader på plassen, men det kom ikke meldinger om sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Også EU-landene kommer trolig til å innføre sanksjoner mot Ukraina, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Beslutningen kan bli fattet på et møte torsdag.

Bare for noen måneder siden håpet EU å inngå en historisk handelsavtale med Ukraina. Protestene og volden i landet begynte da president Viktor Janukovitsj sa nei til avtalen.