Thailands statsminister aktiverer spesiallov

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra sier at myndighetene ikke vil bruke makt mot demonstrantene som krever hennes avgang. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Thailands statsminister sier at okkupasjonen av regjeringsbygninger i Bangkok truer stabiliteten i landet. En særskilt sikkerhetslov gjelder nå for hele Bangkok.

Demonstrantene i Bangkok gikk mandag inn i to regjeringsbygninger og tok kontroll over flere departementer. Også andre steder i den thailandske hovedstaden var det nye store demonstrasjoner mandag, og flere titalls tusen mennesker tok til gatene.

– Demonstrantene har hindret offentlig ansatte i å gjøre jobben sin. Det truer stabiliteten til regjeringen, sa statsminister Yingluck Shinawatra i en TV-sendt tale mandag kveld lokal tid.

Da hadde demonstrantene okkupert både Finansdepartementet og Utenriksdepa

Les også: Ni land advarer mot reiser til Thailand

Sikkerhetslov

Demonstrantene protesterer mot statsminister Shinawatra og håper å presse henne til å gå av.

Regjeringen har nå utvidet området som omfattes av en spesiell sikkerhetslov, til å gjelde hele Bangkok og blant annet provinsen der hovedstadens flyplass ligger.

Loven gir myndighetene mulighet til å innføre portforbud, sette opp veisperringer og kontrollposter og begrense demonstrantenes mulighet til å bevege seg.

Den setter også politiet og militæret i stand til å reagere raskt hvis protestene kommer fullstendig ut av kontroll.

– Mens myndighetene vil håndheve loven vil den ikke bruke makt mot folket. Regjeringen ber folk om å ikke slutte seg til ulovlige demonstrasjoner og om å respektere loven, sa statsministeren.

Les også: Her bør du være forsiktig i Thailand nå

Store demonstrasjoner

Yingluck er lillesøsteren til Thaksin Shinawatra, Thailands tidligere statsminister. Han ble avsatt etter et militærkupp i 2006 og ble senere dømt til to års fengsel for maktmisbruk.

Han er for tiden i eksil, men demonstrantene beskylder ham for å styre landet gjennom søsteren.

Demonstrantene ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

– Tirsdag skal vi ta over alle departementene for å vise Thaksins regime at de ikke har noen rett til å styre landet, sa han mandag.

Opptøyene er de største siden 2010. Da ble flere enn 90 sivile drept da militæret slo ned protestene mot regjeringen.

Mange frykter nå at demonstrasjonene kan utvikle seg til nye gateslag i landet, som har opplevd mye politisk uro etter kuppet i 2006.

Spent situasjon

Den danske journalisten Flemming Kruhøffer fra Ritzau Finans bor i Thailand.

Han sier landets militære kommer til ha stor innflytelse på hvordan konflikten ender. Så langt har ikke hæren foretatt seg noe.

– I alle deler av samfunnet er militæret en maktfaktor, men det er ingen som vet hvor de står. Ingen vet om de støtter Shinawatra og rødskjortene, eller om de står på gulskjortenes side, som representerer det moderne Thailand. Militæret har en lang tradisjon for å gripe inn i thailandsk politikk og har store interesser både politisk og forretningsmessig, sier han.

Den norske ambassaden i Thailand ber norske reisende i området om å vise aktsomhet og holde seg orientert om situasjonen.