Overlevende forteller dramatiske historier fra Kenya

En mann får hjelp av frivillige ved et sykehus i Nairobi etter å ha fått vite at slektninger var drept i terroraksjonen i kjøpesenteret Westgate Mall. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

En svensk familie gjemte seg på et lagerrom. En sørafrikansk tenåring lå under et bord mens kuler hvinte over hodet hans. De marerittaktige beskrivelsene fra kjøpesenteret Westgate er mange.

Det kommer stadig nye og sterke skildringer fra det dramatiske terrorangrepet i den kenyanske hovedstaden Nairobi. Svenske Gisela Holmén Yngrot var sammen med sin mann og deres lille sønn i en grønnsakbutikk inne på kjøpesenteret.

– Vi sto ved grønnsakene da vi hørte skudd om lag 20 meter fra oss. Jeg tok sønnen min og sprang så fort jeg kunne. Vi forsøkte å nå nødutgangen, men ble møtt av masse mennesker som sprang mot oss, sier Holmén Yngrot til nettsiden til Danmarks Røde Kors.

Lager

Familien havnet til slutt i et lagerrom sammen med om lag 150 andre skrekkslagne mennesker.

– Vi blokkerte de to dørene med store kasser og andre tunge ting. Vi lå der i tre og en halv time og forsøkte å roe ned sønnen vår med å synge og forteller historier. Senere fikk vi vite at terroristene hadde forsøkt å komme inn i lokalet, forteller hun.

Etter flere timer fikk til slutt kenyanske soldater reddet alle i lagerlokalet ut i sikkerhet. Ifølge Røde Kors har familien det etter forholdene bra.

Også fire norske misjonærer var på kjøpesenteret da terroristene slo til lørdag. To av dem gjemte seg på et lager, mens de to andre søkte tilflukt på et herretoalett. Der satt de fanget i flere timer og hørte skuddsalvene like ved.

Kastet seg ned

Den sørafrikanske 18-åringen Zachary Yach forteller til BBC hvordan han, søsteren og moren gjemte seg under et bord på en hamburgerrestaurant.

– Vi sto foran disken og hadde akkurat bestilt mat da en voldsom eksplosjon feide beina vekk under oss. Det var som en sandstorm, en voldsom vind, og ting som fløy rett i ansiktet på oss. Deretter kom et øredøvende brak, forteller han.

Yach og familien kastet seg ned på gulvet og forsøkte å skjule seg under et bord.

– Så ble det kastet mange granater, og det var mye skyting. Vi ante ikke hva som foregikk, forteller han. Yach sier han så mange døde og sårede mennesker ligge rundt omkring.

– Slem mann

Fire år gamle Elliot Prior fra Storbritannia havnet i aviser verden da det ble kjent at han konfronterte en av terroristene og kalte ham en «slem mann». Elliot var sammen med moren Amber, som hadde fått skuddskader i beinet, og sin to år eldre søster Amelie da han brått sto ansikt til ansikt med en av terroristene.

Angriperen ga de to barna sjokolade før han ba om unnskyldning og sa «vi er ikke monstre», skriver The Independent.

Terroraksjonen begynte lørdag, og ble avsluttet først tirsdag, 80 timer senere.

Tilbake lå hittil ukjent antall drepte. Den islamistiske bevegelsen al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for aksjonen og sier 137 personer ble drept. Kenyanske myndigheter sier 61 er bekreftet døde mens 63 fortsatt har status som savnet.