–Politimester ville omskrive eget avhør hjemme

Politiets utlendingsenhet tilbakeviser at Ingrid Wirum skal ha ønsket å skrive om avhøret av seg selv (Foto: NTBscanpix). Les mer Lukk

Da politimester Ingrid Wirum ble etterforsket i forbindelse med et vedtak i Politets utlendingsenhet, der hun er øverste sjef, tilbød hun seg å dra hjem for å skrive om sitt eget avhør, skriver VG. Wirum tilbakeviser påstanden.

Oslo (NTB): Da politimester Ingrid Wirum ble etterforsket i forbindelse med et vedtak i Politets utlendingsenhet, der hun er øverste sjef, tilbød hun seg å dra hjem for å skrive om sitt eget avhør, skriver VG. Wirum tilbakeviser påstanden.

Etterforskningsledelsen i Spesialenheten for politisaker avslo imidlertid det uvanlige tilbudet, skriver avisen.

Saken startet 15. mai i år da en 25-åring fra Aserbajdsjan ble pågrepet av Politiets utlendingsenhet (PU). Han hadde fått endelig avslag på søknaden om å få bli i Norge og skulle tvangsutsendes dagen etter. Samme ettermiddag stanset imidlertid Wirum utsendelsen. Wirum hadde ifølge VG et personlig kjennskap til 25-åringens huseier og støttespiller.

Les også: Ap lover større trygghet for asylbarn

De tillitsvalgte og hovedverneombudet i PU anmeldte en uke senere Wirum til Spesialenheten for politisaker for grov uforstand i tjenesten. Etter tre avhør i sommer innstilte Spesialenheten i slutten av juli til straff og ileggelse av forelegg.

Det var under ett av avhørene at Wirum ikke ville signere avhørsdokumentet siden hun mente det ikke var dekkende nok for hennes forklaring, skriver VG. Hun mente også at hun ikke hadde fått tilstrekkelig med tid til å lese det. Isteden ønsket hun å ta med seg papirene hjem for å endre enkeltord som lydopptaket viste at hun faktisk hadde brukt, fordi hun selv ikke ønsket å bruke dem.

PU-sjefen selv ønsker ikke å kommentere saken, men kommunikasjonsdirektør Cecilie Johansen opplyser følgende:

- Det er ikke riktig at Wirum ønsket å skrive om det hun hadde sagt i samtalen sin med Spesialenheten. Ingrid Wirum fikk tilsendt et resymé av samtalen. Hun mente at gjengivelsen av det hun hadde sagt, var unøyaktig, og hun ga derfor en tilbakemelding til Spesialenheten om det, sier Johansen.

17. august ble saken imidlertid henlagt, men i slutten av september ble henleggelsen anket til Riksadvokaten.