Mener Syria kan være på vei inn i borgerkrig

Røyk stiger over byen Rastan i Syria etter det som skal ha vært et angrep fra regjeringens stridsvogner 5. oktober. Stillbilde fra amatørvideo. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

Syria kan være på vei inn i borgerkrig, mener en norsk syriaekspert. Opprørerne har dannet et eget militærråd for å styrte president Bashar al-Assad.

– At regimet til president Bashar al-Assad selv med brutale midler ennå ikke har klart å slå ned opprøret, tyder på at opprøret har god grobunn, sier Per Christian Gundersen, kommandørkaptein og tilknyttet Forsvarets høyskole.

– Landet kan derfor være på vei inn i borgerkrig, påpeker han, men understreker at det er vanskelig å spå om hva som vil skje framover.

Se også: Brudulje i tv-studio

Men at Assad sliter, er det ingen tvil om, selv om han tviholder på makten.

– Assads virkelighetsforståelse er ikke god. Hæren står sterkt, og tunge generaler styrer mye av landet. Derfor er det usikkert om Assad får et riktig bilde av situasjonen, sier Gundersen til NTB.

Danner militærråd

Onsdag kunngjorde Den frie syriske hær, som består av avhoppere fra regjeringsstyrkene, at den har dannet et midlertidig militært råd som har som mål å styrte Assad.

– Militærrådet har som mål å fjerne regimet, beskytte sivilbefolkningen fra regimets undertrykkelse, beskytte private og offentlige eiendommer og hindre kaos og hevnangrep når den tid kommer, heter det i en kunngjøring.

Les også: Begravelse ble masseprotest

Kunngjøringen ble offentliggjort få timer etter at Den frie syriske hær angrep et etterretningsbygg i utkanten av Damaskus. Angrepet skal være det første mot et stort sikkerhetsanlegg i løpet av opprøret mot president Assad og markerer et vendepunkt i opprøret.

Ifølge nyhetsbyrået DPA ble i alt 31 soldater og sivile drept i ulike sammenstøt i Syria onsdag.

Presset øker

Presset mot Assad øker, både innenfra og internasjonalt. Han har mistet støtte fra mange av de andre landene i regionen, og Syria ble i helgen midlertidig utestengt fra Den arabiske liga.

Ligaen møttes onsdag i Marokko, og regimetro demonstranter svarte med å pepre den marokkanske ambassaden i Damaskus med egg og steiner.

Den arabiske liga må gripe effektivt inn for å stanse volden i Syria, sier ligaens generalsekretær Nabil Elaraby. Han håper en avtale om å sende arabiske observatører til det uroherjede landet snart er på plass.

Les også: - Syrias ledere bør reformere eller gå

Assad kommer snart til å stå isolert i den arabiske verden om ikke volden mot folket stanses, advarer Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu.

Frankrike velger nå å kalle hjem sin ambassadør fra Damaskus etter flere ambassadeangrep og opptrappingen av volden i Syria.

Innrømmelser

Gundersen ser ingen snarlig løsning på konflikten, men tror Assad på ett eller annet tidspunkt må komme med innrømmelser overfor det syriske folket.

– Men hvordan han velger å gjøre det, er umulig å si. Om det blir reformer eller om det ender i en blodig borgerkrig, det må tiden vise.

Ifølge FN har over 3.500 mennesker mistet livet i Syria siden opprøret brøt ut i mars i år. De aller fleste er sivile, men også mange deserterte soldater skal ha blitt drept. Enda flere er såret og mange tusen er pågrepet.

Hver dag kommer det meldinger om sammenstøt mellom demonstranter og regjeringsstyrker, og syriske aktivistgrupper forteller om stadig flere soldater som deserterer og slutter seg til opprørerne.

Oppslutning

Gundersen mener det ikke er tvil om at opprørerne har stor oppslutning.

Samtidig er det vanskelig å få et nyansert og riktig bilde av hvordan styrkeforholdet mellom regimet og regimekritikere er ettersom utenlandske journalister ikke får slippe inn i landet.

– De ulike opprørsgruppene er fragmenterte, men ønsker å framstå sterkere enn de kanskje er, sier Gundersen.

Les flere nyheter