Sterkt møte med Ground Zero

Dronning Sonja og kong Harald la ned blomster ved Survivor's Tree sammen med nordiske statsoverhoder og det danske kronprinsparet på Ground Zero i New Y ork i USA fredag. Foto: Lise Åserud / Scanpix. Les mer Lukk

Kong Harald og dronning Sonja syntes det var sterkt å være tilbake på Ground Zero, med terrorangrepene i Norge friskt i minne.

Fredag besøkte kong Harald og dronning Sonja minneparken på tomten der World Trade Center en gang sto.

Dronning Sonja la ned en bukett med hvite roser knyttet sammen med et bånd i rødt, hvitt og blått på minnesmerket for dem som mistet livet i terrorangrepene for ti år siden.

– Det var sterkt å være tilbake på Ground Zero, sa dronningen til norsk presse senere på dagen, og trakk også paralleller til terrorangrepene i Norge 22. juli.

Selv om mye av WTC-tomten fortsatt er en stor byggeplass, er minneparken så å si ferdig. Der tårnene sto, er det nå to store, dype «fotavtrykk» med vannspeil og vannfall.

– De to forrige gangene vi har vært her, var det to store, svarte hull der tårnene sto. Nå er forandringen stor. Minneparken har blitt et fundament for å begynne på nytt, sa dronningen.

Les også: Ny jobb i terrormål nummer én

Både kongen og dronningen forteller at de under besøket i USA har mottatt mange reaksjoner fra amerikanere de har møtt som ønsker å gi uttrykk for medfølelse og sympati med Norge etter terrorangrepene.

– Folk har kommet bort til oss for å si at de føler med oss, forteller kong Harald.

Silvia gråt

Også Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia, Finlands president Tarja Halonen, den islandske presidenten Olafur Ragnar Grimsson og kronprins Frederik og kronprinsesse Mary av Danmark la ned buketter med bånd i sin nasjons farger på minnemerket Survivor's Tree fredag.

Den svenske dronningen gråt åpenlyst under seremonien, og fikk etterpå trøst av dronning Sonja.

Den klare, kalde høstdagen i New York satte en verdig og vakker ramme rundt den nordiske minnemarkeringen. De kongelige gjestene og de to presidentene fikk også en omvisning i minneparken, og stoppet blant annet utenfor det nasjonale minnemuseet for 11. september-angrepene, som er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta.

MoMA

Snøhetta var også i søkelyset senere på dagen, da et av verdens mest anerkjente museum, Museum of Modern Art (MoMA), fikk overrakt en modell av Snøhettas kanskje mest kjente bygg, Operaen i Oslo.

– Dette er fantastisk morsomt, sier arkitekt Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta til NTB.

Museet fikk samtidig overrakt en modell av Geoparken, en lekeplass for barn på Norsk Oljemuseum i Stavanger, laget av arkitektkontoret Helen & Hard. Begge modellene skal inngå i MoMAs faste utstilling.

– Levende kreativitet

At de to modellene nå havner på MoMA kommer etter initiativ fra museet selv. Sjefkurator for avdeling for arkitektur og design, Barry Bergdoll, er svært interessert i norsk arkitektur og design, og har i flere år ønsket å få en modell av operabygningen inn i museets samling.

– MoMA har en god stund fulgt med på den levende kreativiteten som finnes i arkitektur og landskapsarkitektur i Norge, sier Bergdoll.

– Begge disse prosjektene representerer designideer som tar tak i noen av de viktigste utfordringer og muligheter som byer over hele verden står overfor i dag.

Til et større publikum

Thorsen synes det er vanskelig å bedømme hvor mye dette betyr for Snøhetta og Norge.

– Men at modellen nå stilles ut på selveste MoMA vil åpne norsk arkitektur for et mye større publikum, sier Thorsen.

Craig Dykers, som leder Snøhettas kontor i New York, påpeker at det at Opera-modellen nå havner på MoMA bidrar til at enda flere får sett den svært omtalte og anerkjente bygningen.

– Ikke alle har vært i Oslo og sett Operaen. Men kanskje flere nå vil reise til Oslo og se den med egne øyne etter å ha sett den her, sier Dykers.

Fredag kveld deltar kongeparet på en gallamiddag på Hilton Hotel i New York i anledning 100-årsjubileet til American-Scandinavian Foundation.

Les flere nyheter her