Finsk politi pågrep mann for kjøp av kunstgjødsel

Finsk politi har pågrepet en mann som har bestilt gjødsel fra Polen som kan brukes i sprengstoff, melder det finske nyhetsbyrået FNB.

18-åringen er arrestert mistenkt for å ha planlagt en handling som kunne true allmennhetens sikkerhet, skriver det finske nyhetsbyrået FNB. Han skal ha bestilt kunstgjødsel som kan brukes til å lage sprengstoff.

Partiet på 10 kilo ammoniumnitrat var bestilt fra Polen og ankom Finland onsdag.

Da politiet i den finske byen Lahtis ransaket 18-åringens leilighet, fant de utstyr som kan brukes til å lage bomber. Mannen ble pågrepet i sitt hjem samme dag som leveransen kom fra Polen.

Hobbybruk

Den 18 år gamle mannen har overfor politiet forklart at han hadde tenkt til å lage små knallskudd til hobbybruk. Han avviser at han skulle lage en bombe og sier selv at han ikke planla å skade noen, skriver avisa Italehti.

Politiet går nå igjennom 18-åringens mobil- og datatrafikk for å undersøke om han har hatt kontakt med andre som deler samme interesse for fyrverkeri, melder nyhetsbyrået AFP.

Etter et døgns etterforskning er det ikke dukket opp noe som gir grunn til å tvile på mannens forklaring, sier politiet videre.

Forsøkte å avbestille

Det er heller ikke funnet noe som knytter 18-åringen i Finland til terrorangrepet i Norge.

– Han bestilte kunstgjødselen et par dager før angrepet i Norge. Han forsøkte å trekke tilbake bestillingen da han hørte om bombeangrepet, sier Ismo Kopra fra det finske kriminalpolitiet.

Kunstgjødsel med ammoniumnitrat ble brukt i bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo fredag.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal også ha kjøpt kjemikalier fra et polsk firma. Polske myndigheter undersøker nå om selskapet som solgte kjemikaliene til Breivik, har drevet ulovlig virksomhet. (©NTB)

Les flere nyheter