Reinfeldt vil bruke tid på dialog

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kunne glede seg over at hans borgerlige allianse er den største blokken i Riksdagen etter valget søndag. Men han må forsøke å samle støtte andre steder fordi blokken mistet flertallet. Foto: Foto: Henrik Montgomery (Scanpix) Les mer Lukk

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har ikke tatt kontakt med Miljöpartiet direkte for å diskutere et eventuelt samarbeid.

Reinfeldt holdt pressekonferanse mandag ettermiddag, dagen etter valget som fratok hans borgerlige alliansen flertallet i Riksdagen.

Nå vil ham bruke tiden frem til den nye Riksdagen kommer sammen 4. oktober på å sette sammen sin nye regjering.

– Vi skal bruke tiden fram til da på å tenke og analysere valgresultatet og føre en dialog. Det skal vi ikke gjøre via media, men med hverandre, sa Reinfeldt.

- Historisk lite skille

Moderaternas leder brukte pressekonferansen til å gi sin egen analyse av valgresultatet. Han påpekte at det er historisk lite skille mellom Moderaterna og Socialdemokraterna. Han viste også til at støtten blant velgerne til hans parti Moderaterna og den borgerlige alliansen har økt.

Reinfeldt noterte seg også at partiet Sverigedemokraterna (SD), som han omtalte som innvandringsfiendtlig, hadde klart å sanke 330.000 stemmer.

– Partiets kjerne består, de vil se et helt annet Sverige. Men det er ikke det samme som at deres velgere tenker det samme, sier Reinfeldt.

Proteststemmer?

Han mener mange av velgerne ikke nødvendigvis ikke har samme syn som det han kaller partiets kjerne, men tror mange stemte på SD som en protest.

Reinfeldt advarte journalistene mot å tro på lekkasjer i perioden fram til regjeringen er klar.

– Det finnes spekulasjoner om navn og sammensetninger. Men alt som ikke blir sagt av meg, er feil. Tipsene stemmer ikke, om ikke det er jeg som sier det, klargjorde han. (©NTB)