Minst 34 drept

Your browser doesn't support HTML5 video.

Drepte minst 34 mennesker
34 personer er drept etter at det utbrøt voldelige sammenstøt i Pakistans største by Karachi natt til tirsdag.

Drapene skjedde etter at et lokalt parlamentsmedlem ble skutt og drept, sier myndighetene i landet.

Parlamentsmedlemmet Raza Haider fra Muttahida Qaumi Movement (MQM), en av partnerne i Sindh-provinsens lokale regjeringskoalisjon (ledet av Pakistan Peoples Party), ble skutt og drept av væpnede menn på motorsykler mandag.

Drapet utløste panikk i den tett befolkede, som har 16 millioner innbyggere. Markedene ble stengt og gatene tømt da det ble rapportert om skuddsalver i ulike deler av finanshovedstaden.

Kjøretøy, butikker og bensinstasjoner ble satt i brann.

Uroen kommer samtidig som Pakistan kjemper for å kontrollere de enorme oversvømmelsene som har tatt livet av opptil 1500 mennesker og rammet 2,5 millioner, hovedsakelig i de fattige nordvestlige delene av landet.

Etniske spenninger

Det rapporteres om ulike tapstall, men i følge Reuters skal minst 34 mennesker ha mistet livet i Karachi.

- Likene har blitt tatt imot fra ulike deler av byen. Alle disse ble skutt og drept, sier politikirurg i Sindh-provinsen, Hamid Parhiar, til AFP.

Kun under løfte om anonymitet ville representanter for sikkerhetsmyndighetene anerkjenne en forbindelse mellom voldshandlingene og drapet på parlamentsmedlemmet. Dette skyldes de politiske og etniske spenningene i Karachi.

- Omkring 30 mennesker har blitt drept i ulike angrep med skytevåpen i forskjellige deler av byen. Alle drapene ser ut til å ha skjedd etter drapet på parlamentsmedlemmet, sier en av disse myndighetspersonene til AFP.

Jameel Soomro, talsmann for Sindh-regjeringen, sier drapet på Haider var del av en større «konspirasjon» for å destabilisere Karachi, som er Pakistans «økonomiske motor».

Politisk vold

Etter at MQM ba om at all aktivitet i byen skulle legges ned i protest mot drapet på Haider stengte regjeringen skoler og høyskoler i Karachi og Hyderabad, omkring 174 kilometer vest for byen.

Fra Hyderabad meldes det om at kjøretøy og eiendommer ble påtent i protest mot drapet på Haider.

Lokale myndigheter har allerede innført forbud mot politiske møter i Karachi, i et forsøk på å kontrollere tilbakevendende bølger av politiske drap.

Regjeringen har ikke offentliggjort nøyaktige tall, men representanter for sikkerhetsmyndighetene sier mer enn 125 mennesker har mistet livet i slike voldshandlinger hittil i år.

Karachi har for en stor del vært spart for Taliban og Al-Qaidas bombeangrep, som har hjemsøkt de nordvestlige delene av landet, men er utsatt for etniske og sekteriske drap, kriminalitet og kidnapping.