1,2 millioner flere får hivbehandling

Aktivister under aidskonferansen i Wien demonstrerer for å kreve mer penger til bekjempelse av hiv og aids. (Foto: REUTERS / Leonhard Foeger / SCANPIX) Les mer Lukk

I 2009 hadde over fem millioner hivpositive tilgang på medisiner. – Dette er en lovende utvikling, sier Hiroki Nikatani i WHO.

Det er den største økningen av antall behandlinger i løpet av et år, ifølge Nikatani.

Hvis man starter behandlingen av hiv ved et tidligere stadium, kan den smittede leve både lenger og bedre. Man kan unngå infeksjoner som tuberkulose som er den som tar livet av flest hivpositive.

Men tallene som blir lagt fram på aidskonferansen i Wien denne uken, er ikke bare positive. Selv om tilgang på medisiner blir bedre, er det samtidig en alarmerende økning i antall hivpositive.

I Øst-Europa og Sentral-Asia er epidemien i sterk vekst. I noen deler av Russland har man sett en økning på nesten 700 prosent, skriver UNICEF i en pressemelding.

En tredel av de nye smittede i denne delen av verden er ungdom i alderen 15-24 år. Økningen skyldes hovedsakelig narkotikabruk, risikofylt seksuell atferd og sosial stigma som gjør at mennesker vegrer seg for å søke informasjon og hjelp. Det viser en rapport utarbeidet av UNICEF. (©NTB)