Israel vil lempe på Gaza-blokaden

Israel vil gjøre det enklere å frakte sivile varer inn til Gaza. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Israel lemper på blokaden av Gazastripen.

Det israelske sikkerhetsrådet godkjente torsdag en plan som skal lette på blokaden av Gaza, ifølge en kunngjøring fra den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus kontor.

Planen skal ifølge Israel gjøre det enklere å frakter sivile varer inn til Gaza og øke mengden materiell til sivile prosjekter som er under internasjonal oppsyn.

Likevel understreker man at Israel vil fortsette å håndheve sine egne sikkerhetsbestemmelser for å hindre import av våpen til Gaza.

Hard kritikk

Israel har fått hard kritikk for sin blokade av Gazastripen, som sliter med mangel på alt fra byggevarer til drivstoff.

Det israelske sikkerhetskabinettet var samlet torsdag for å diskutere blokaden og gjorde vedtaket som lemper på restriksjonene av varer til sivilbefolkningen.

Uttalelsen sier ikke noe om å lempe på sjøblokaden av Gazastripen.

Det blir ikke gitt noen konkret liste over hvilke varer som nå bli tillatt, men uttalelsen gir ifølge Reuters inntrykk av at internasjonale organisasjoner som FN nå skal få hente inn materialer og nødvendig utstyr til gjenoppbyggingen etter krigen i fjor.

Ni ble drept

Den omstridte blokaden av Gazastripen har igjen kommet i søkelyset etter at ni personer ble drept da israelske soldater aksjonerte mot en konvoi med nødhjelpsforsyninger til området i slutten av mai.

Det internasjonale presset for en oppmykning av blokaden har økt kraftig etter aksjonen, og Midtøsten-utsending Tony Blair sa mandag at Israel hadde gått med på en lemping.

Israels blokade av Gazastripen ble innført i 2006 og skjerpet i 2007 da den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontrollen over området.

Foreventer internasjonal hjelp

I pressemeldingen går det fram at Israel «venter at det internasjonale samfunnet vil jobbe for den øyeblikkelige løslatelsen av den fangede israelske soldaten Gilad Shalit.

Avgjørelsen om å lempe på blokaden kommer etter at man i Jerusalem føler at et slikt trekk fra den israelske regjeringen vil føre til at fremmede regjeringer vil jobbe hardere for å hindre at deres borgere tar del i forsøk på å bryte blokaden, skriver Jerusalem Post.