Obama holder fast på tostatsløsning

President Barack Obama og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpix. Les mer Lukk

<pUSAs president Barack Obama fastholder etter samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu at USA vil ha en tostatsløsning på den israelsk-palestinske konflikten.</p

Israel har klare forpliktelser i henhold til veikartet for fred i Midtøsten, sa Obama, og understreket at utvidelsen av de jødiske bosetningene på Vestbredden må stoppes.

– Vi er nødt til å gjøre framgang når det gjelder bosetningene. Bosetninger må stoppes, sa Obama. Netanyahu hadde på forhånd varslet at han ville holde fast på Israels rett til å utvide bosetningene for såkalt «naturlig vekst».

– Vi har snakket om å starte opp igjen seriøse forhandlinger om spørsmål som gjelder Israel og palestinerne, sa Obama om samtalene.

De første palestinske reaksjonene etter samtalene var positive overfor Obama, men kritiske til Netanyahu.

Styre seg selv

Netanyahu sa etter samtalene i Det hvite hus at palestinerne bør styre seg selv, men uten å si noe om en palestinsk stat.

– Vi vil ikke styre palestinerne. Vi ønsker at de skal styre seg selv, sa Netanyahu med en formulering han også har brukt tidligere.

Netanyahu sa også at Israel er klar til å begynne fredsforhandlinger øyeblikkelig, men at palestinerne må anerkjenne Israel som jødisk stat.

Uttalelsene etter møtet i Det hvite hus bekreftet at det er klare meningsforskjeller mellom USA og Israel. Obama ser et amerikansk engasjement for å finne en løsning på Palestina-spørsmålet som helt avgjørende for å forandre bildet av USA i den muslimske verden og for å overtale moderate araberstater til å stå sammen med USA og Europa mot Iran.

Iran

Iran var et annet hovedtema i samtalene, og Netanyahus rådgivere hadde på forhånd sagt at den israelske statsministeren ville vektlegge Israels voksende bekymring for Irans atomplaner.

Obama uttalte på pressekonferansen at han ikke ser noen grunn til å fastsette det han kaller en kunstig frist for Iran-diplomatiet. Men han sa også at USA gjerne vil se framgang i forhandlingene med Iran innen utgangen av året.

Obama understreket at han ikke utelukket bruk av en rekke tiltak overfor Iran, inkludert sanksjoner, dersom landet fortsetter atomprogrammet sitt. USA mener Iran har produksjon av atomvåpen som mål for programmet.

Positive palestinere

En av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas’ nære rådgivere sa mandag kveld at president Obamas forpliktende uttalelser om en tostatsløsning var positive, men var samtidig kritisk til statsminister Netanyahus utsagn.

– Uttalelsene til Obama er oppmuntrende, men uttalelsene fra statsminister Netanyahu er skuffende, sa Abbas’ rådgiver Nabil Abu Rdainah i Ramallah på Vestbredden. (©NTB)