Leger hamstrer Tamiflu til seg selv

Legeforeningen reagerer på legers og tannlegers hamstring av Tamiflu. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pLeger og tannleger hamstrer influensamedisinen Tamiflu til seg selv, mener apotekutsalg.</p

– Vi har fått mange bestillinger fra leger og regner med at en del av det er til privat bruk, sier Pål Espen Johannessen, provisorfarmasøyt ved Apotek 1 Svanen i Bergen til Bergens Tidende

20 pakker til seg selv

Pål Espen Johannessen ved Apotek 1 Svanen kan melde om at det tirsdag var en tannlege som ville bestille 20 pakker til seg selv og sin familie.

– Etterspørselen så langt har vært fra leger som hamstrer til seg selv. Det er veldig uheldig, sier daglig leder Hanne Tram ved Vitus Apotek på Bergen Storsenter.

Tram opplyser at legene selv har oppgitt at medisinen er til egen bruk. Hun synes situasjonen er problematisk, og har varslet Norsk Medisinaldepot om saken. Hun vil ha nasjonale retningslinjer på dette.

Har skjedd før

Fenomenet med leger som hamstrer influensamedisin fant sted også i 2005 da folk ble skremt av frykt for fugleinfluensa.

Legeforeningen mener legene bør roe seg ned.

– Det er ingen grunn til å hamstre. Jeg anbefaler befolkningen – inkludert leger – å forholde seg til gjeldende retningslinjer fra helsemyndighetene. Jeg har tillit til deres håndtering av dette, sier president i Legeforeningen, Torunn Janbu.

Hun frykter at folk kan bli urolige dersom leger eller andre begynner å hamstre medisin. Samtidig åpner Janbu for at noen leger kan ha et legitimt behov for å handle inn Tamiflu for å ha det i beredskap til sine egne pasienter. (©NTB)