Antall dataangrep tidoblet på to år

Vi opplever en kraftig økning i omfanget av datakriminalitet, sier Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Les mer Lukk

<pAntall forsøk på kartlegging og spionering på norske datamaskiner er tidoblet på to år, viser en oversikt fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).</p

Det er første gang NSM tallfester offentlig dataangrep som skjer i Norge, skriver Aftenposten. Oversikten gjelder fra 1. januar 2007 til 1. januar i år.

– Noe av økningen kan skyldes at vi er blitt flinkere til å oppdage datakriminalitet. Vi har også fått flere deltakere som melder fra om datainnbrudd. Men det er ingen tvil om at vi opplever en kraftig økning i omfanget av datakriminalitet. Vi har hatt en dramatisk vekst i arbeidsmengden her ved NorCERT (Norwegian Computer Emergency Response Team), sier fungerende nestkommanderende i NSM, Christophe Birkeland, til Aftenposten.

Torsdag i forrige uke måtte Kripos stenge datanettverket sitt i 24 timer fordi en ansatt hadde åpnet en e-postmelding og deretter klikket på en infisert nettside. Driftsstansen fikk ingen konsekvenser for beredskapen, ifølge Kripos.

Før jul mistet sykehus på Vestlandet, offentlige kontorer i Trøndelag og skoler i Rogaland dataforbindelsen etter å ha blitt utsatt for dataangrep.

NorCERT-sjef Pål Arne Hoff sier det kan gå uker og måneder før folk oppdager at datamaskinen er blitt tappet for informasjon.

Dataforbryternes mål er blant annet å finne informasjon som kan selges til andre, stjele personopplysninger, programvarelisenser, og å drive med utpressing.

Det er for lett å være datakriminell, mener professor Audun Jøsang ved Universitetssenteret på Kjeller.

– Det er for lett å drive ugagn, sende spam, hacke eller drive ren kriminell virksomhet. Du kan gjøre hva du vil anonymt. Nå får vi straffen. Internett er i ferd med å bli en stor søppelhaug, sier Jøsang. (©NTB)