- Bør vurdere styrker til Kongo

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener Norge må vudere å sende soldater til Kongo. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pNorge må vurdere å sende soldater til FN-styrken i Kongo, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etter en reise i det krigsherjede landet.</p

Oslo (NTB) :– Vi må vurdere om vi har militære styrker til det som FN måtte trenge i Kongo, sa Solheim (SV) til NRK lørdag.

FNs sikkerhetsråd vedtok tidligere denne uka å forsterke FN-styrken i Kongo med ytterligere 3.100 soldater og politifolk.

Men det er svært uklart hvor disse soldatene skal komme fra. De fleste europeiske land har sagt de ikke har noen å avse.

FN-styrken består i dag av 17.000 soldater, og den er blitt beskyldt for ikke å kunne gi sikkerhet til befolkningen som kommer i klem mellom regjeringsstyrkene, militsene de er alliert med, og tutsimilitsen til opprørslederen Laurent Nkunda.

Solheim understreket at en FN-styrke alene ikke kan skape fred i Kongo. Til det trengs en overordnet fredsavtale som landene i regionen, som Uganda og Rwanda, er med på, og som støttes av det internasjonale samfunnet, sa han.

Solheim besøkte fredag Goma i Øst-Kongo, der han og hans følge ble orientert om situasjonen av folk fra FN-styrken MONUC og møtte regionale ledere. De var også til stede ved en utdeling av mat til flyktninger.

– Behovet for sikkerhet i disse områdene er desperat, i store områder greier hjelpearbeiderne ikke å komme seg fram, sa Solheim til NTB på telefon fra Goma.

– Kongo er i dag så nær bunnen som det går an å komme. Det gjelder hele landet og ikke bare de krigsherjede områdene i øst, sa han videre. (©NTB)