Rusmisbrukere fremmet sin sak på Stortinget

Fremskrittspartiet inviterte representanter for hovedstadens rusmiljø inn på Stortinget til boller og kaffe tirsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Les mer Lukk

<pRundt 30 rusmisbrukere ble tirsdag invitert inn på Stortinget av Frp-formann Siv Jensen.</p

Oslo (NTB-Per-Helge Berg): De fleste hadde tatt turen fra Plata ved Oslo S for å demonstrere utenfor Stortinget.

Politikere fra flere partier var til stede da rusmisbrukerne ble geleidet inn på Stortinget og opp i et møterom i fjerde etasje der de møtte blant andre Siv Jensen (Frp), Akhtar Chaudhry (SV) og Inge Lønning (H).

Representanter for hovedstadens rusmiljø aksjonerte utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

Siv Jensen åpnet møtet med å slå fast at denne gangen skulle de som var politikere sitte stille og holde kjeft, og deretter slapp flere av de narkomane til med sine historier, erfaringer og forslag til hvordan rusmiddelomsorgen burde organiseres.

Hovedpoenget til de fleste rusmisbrukerne på møtet var at akuttberedskapen må styrkes umiddelbart, og at det ikke holder med å få beskjed om å komme tilbake etter flere dager eller uker når situasjonen er akutt.

Tøffe historier

– Det viktigste med at rusmiddelavhengige har fått lov til å komme hit og kjempe for sine rettigheter og fremme sin sak, er at det er en anerkjennelse av brukerens egen røst, av hans ord og hans budskap om hva han trenger for å få et godt liv og for å delta i samfunnet på lik linje med alle andre, sa Arild Knutsen, leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk. Han nølte ikke med å kalle tirsdagens møte for historisk.

Det var mange tragiske og tøffe livshistorier som ble lagt fram på møtet, og historiene viste også at rusmisbrukere ikke er en ensartet gruppe. Her sto folk fram og fortalte at de hadde blitt sparket ut på gata som seksåringer, mens andre hadde fungert godt på skole og jobb før det hadde gått utfor. Her snakket mennesker som hadde gått ut og inn av behandlingsapparatet i flere år, men også de som hadde klart å være nykter i både seks og ni år, noen ved hjelp av metadon, noen uten.

Aksjonistene krever en bedre og mer individuelt innrettet ruspolitikk. Foto: Scanpix.

Flere av de narkomane og eksnarkomane som var til stede på møtet understreket også at det å være narkoman ikke først og fremst er et kriminelt problem, men et medisinsk problem. De forklarte at rusmisbrukere trenger medisinsk hjelp og et behandlingsopplegg som i mye større grad er tilpasset individuelt.

Vil ha et felles politisk krafttak

– Dette er mange individer med forskjellig bakgrunn, men det de har til felles er at de er syke og trenger behandling. Når du og jeg brekker beinet, får vi behandling med en gang. Men når disse trenger akutt hjelp, så får de det ikke. Det kan vi gjøre noe med, det koster ikke så mye og vi kan redde utrolig mange liv ved å ta noen enkle grep, mener Siv Jensen.

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen i samtale med Knut Olav Brurud-Johannessen. Foto: Scanpix/Stian Lysberg Solum.

Hun vil nå ta et initiativ for å samle politikere fra alle partier i et felles krafttak for å styrke akuttberedskapen i rusmiddelomsorgen.

– Jeg tror også politikere har venner og familie som har vært ute i vanskeligheter, og jeg tror vi alle føler at vi har forsømt oss altfor lenge. Nå har vi muligheten til å gjøre noe godt, og vi kan til og med klare å gjøre noe før jul hvis vi tar oss sammen, sier Frps formann.

Møtet kom i stand etter at Foreningen for en human narkotikapolitikk fikk samlet flere av brukerne på Plata samt en del tidligere narkomane foran Stortinget for å demonstrere og legge et press på politikerne for å få til en bedre ruspolitikk.

Også ildsjeler og selgere bak magasinet =Oslo stilte opp på møtet og oppfordret stortingspolitikere og alle andre til å kjøpe magasinet.