Forsøker narkoaksjon likevel

TAR OVER: Leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, vil delta i gjennomføringen av aksjonen «Ute av syne, ute av sinn» etter at politimesteren satte foten ned for at aksjonen skulle gjennomføres av politiet. (Foto: Stein Ove Korneilussen) Les mer Lukk

<pNarkomane skal likevel innta plassen foran Stortinget mandag, dersom det går som Foreningen for en human narkotikapolitikk håper.</p

– Jeg skal klokken 10 oppsøke miljøet utenfor Oslo Sentralstasjon og prøve å bistå dem som er positive til en flytting. Miljøet må selv gripe tak i denne situasjonen og prøve å få alle med seg foran Stortinget, for å få problemstillingen opp på toppolitisk plan, sier leder Arild Knutsen Foreningen for en human narkotikapolitikk til NTB.

Munnkurv

Politimester Anstein Gjengedal satte raskt foten ned da stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon i Oslo tok til orde for å la de narkomane flytte fra Plata til Eidsvolls plass foran Stortinget.

Stølen kalte aksjonen «Ute av syne, ute av sinn».

– Ingen politiker beveger seg i områder der de narkomane oppholder seg i dag. Hvis de skal få hjelp, må politikerne se dem, møte dem, snakke med dem og ta dem på alvor, sa stasjonssjef Kåre Stølen, før politimester Gjengedal satte ned foten. Politimesteren ønsker ingen aksjon, fordi det kan oppfattes politisk.

– Mitt svar er helt klart nei. Politiet kan ikke iverksette tiltak som oppfattes som en politisk aksjon. Det er ikke vår oppgave. Formålet med dette utspillet var å gjøre politikerne oppmerksomme på det, men jeg tror de er det. I hvert fall har de blitt det i dag, sier Gjengedal til Dagsavisen.

Forståelse fra Stoltenberg

Flere medier har i helgen rapportert fra Plata og fortalt om blandede reaksjoner på forslaget om å flytte til Eidsvolls plass foran Stortinget.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier han har forståelse for at noen ønsker mer innsats mot narkotikamisbruk som samfunnsproblem.

– Politikere fra mange partier er klar over det, men det er en mager trøst for dem som opplever hvor brutalt det er å være avhengig av narkotika eller andre rusmidler, sier statsministeren til NRK. (©NTB)