- Hindret behandling av klagen

<p– Statsministerens kontor satte bom for Sivilombudsmannens behandling av klagen fra pressen i notat-saken. Det er lite bra, sier journalist Vidar Ystad i Bergens Tidende til NTB.</p

Ystads uttalelse kommer etter at sivilombudsmann Arne Fliflet mandag avgjorde at han ikke kan behandle klagene på hemmelighold av notatet som statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen laget etter sine samtaler med DnB NOR-sjef Rune Bjerke.

Arne Fliflet begrunner sitt standpunkt med at klage på at Statsministerens kontor (SMK) nektet innsyn i notatet, ble behandlet av Kongen i statsråd den 31. oktober. Dermed faller klagesaken utenfor Sivilombudsmannens arbeidsområde.

Arne Fliflet sier til NTB at dersom saken ikke var blitt behandlet av Kongen i statsråd, da kunne han ha behandlet den.

Sivilombudsmannen gjør rede for sitt standpunkt – og jussen i denne saken – i et brev til SMK, med kopier til Bergens Tidende, Dagbladet, Dagens Næringsliv og TV 2, de fire redaksjonene som klaget til Sivilombudsmannen.

– Skyte seg i foten

Vidar Ystad – en av journalistene som klaget til Sivilombudsmannen – sier til NTB at SMK veldig effektivt hindret at Sivilombudsmannen fikk mulighet til å vurdere denne saken. Ystad mener at SMK gjorde dette med fullt overlegg, for å hindre at Sivilombudsmannen kunne ta standpunkt til avgjørelsen om å nekte innsyn.

– Nå må alle redaksjoner skjønne at hvis de ønsker innsyn, da er det å klage til Kongen i statsråd som å skyte seg selv i foten, sier Vidar Ystad.

Ombudsmannsloven

I brevet til SMK viser Fliflet til ombudsmannsloven, som ble vedtatt i 1962 og som har en bestemmelse om at avgjørelser tatt av Kongen i statsråd faller utenfor ombudsmannens arbeidsområde.

«Det var derfor klart at eg ikkje lenger kunne gå vidare med dei sidene ved saka som det uttrykkelig var tatt stilling til i avgjerda frå Kongen i statsråd, nemleg om det var heimel for å nekte innsyn», heter det i brevet.

Fliflet konkluderer med at når han ikke har anledning til å prøve spørsmålet om hjemmelen for unntak fra offentlighet, da er det heller ikke mulig for ham å gjøre en selvstendig vurdering av spørsmålet om meroffentlighet. (©NTB)