Flyktninghjelpen opprørt over Forsvaret

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, kritiserer Forsvarets sammenblanding av humanitære og militære operasjoner. Foto: Cornelius Poppe Les mer Lukk

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen er opprørt over Forsvarets sammenblanding av militære og humanitære operasjoner.

– Det er helt vanvittig å tro at vi er del av den militære planen. At humanitære organisasjoner oppfattes som nøytrale, er vår eneste beskyttelse. Vi har verken våpen eller pansrede kjøretøy, men når afghanere tror vi er en del av Forsvaret, kan vi bli sett på som militære mål, sier Rasmusson til NTB.

Rundt 15 Taliban-soldater skal være drept i kamper med norske styrker i Badghis-provinsen i Afghanistan de siste to ukene. Mandag sa oberstløytnant Kjell Inge Bækken til VG Nett at målet med operasjonen er å bedre sikkerheten for sentralmakten, og gjøre det mulig for hjelpeorganisasjoner å gå inn i området for å kunne yte bistand.

– Dette sender et klart signal om at vi samarbeider, noe vi overhodet ikke gjør. Det er ikke de militære som skal be oss om å gå inn i et område. Vi gjør egne vurderinger, kartlegger behovene og bestemmer selv hvor, når og hvorfor vi skal gå inn og yte humanitær hjelp, sier Rasmusson. (©NTB)