ESA: Norge må endre avgiftsreglene på EØS-kjøretøy

LEIEBIL: Det særnorske regelverket om leiebil er ikke i samsvar med det overnasjonale regelverket i Europa. Les mer Lukk

De norske avgiftsreglene for norske innbyggere som leier eller leaser et EØS-registrert kjøretøy strider mot avtalen om fri bevegelse av kapital og tjenester, mener EFTAs kontrollorgan ESA.

I henhold til norsk rett kan personer som bor i Norge bare leie eller lease et kjøretøy som er registrert i utlandet og bruke det midlertidig i Norge dersom de betaler norsk registreringsavgift.

Norge endret nylig regelverket for å åpne for tilbakebetaling av overskytende registreringsavgift. Bakgrunnen for endringen er å sikre forholdsmessig registreringsavgift basert på tida kjøretøyet har vært i bruk i landet.

ESA har konkludert med at det nye systemet er mangelfullt, blant annet fordi «det ikke åpner for en forventet reduksjon av registreringsavgiften i visse tilfeller, spesielt når tidsbruken kan beregnes presist.»

– Videre mener ESA at nasjonal lovgiving ikke sikrer at den overskytende skatten er tilbakebetalt med rentekompensasjon som EØS-avtalen krever, heter det i en pressemelding fra EFTA.

Norske myndigheter er villig til å gå i dialog om mulige løsninger.