Derfor kan leiebilen bli mye dyrere enn du tror

Det er absolutt verdt å bruke litt tid når man skal leie bil, og sette seg inn i de mange problemstillingene her.
Det er absolutt verdt å bruke litt tid når man skal leie bil, og sette seg inn i de mange problemstillingene her. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her får du noen gode råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommer betyr for mange av oss behov for leiebil. Enten det er her hjemme, eller på ferie i mer eksotiske strøk.

Det florerer av tilsynelatende gunstige leiebiltilbud, og selskapene kniver om å få deg som kunde. Men prisen du først får oppgitt er sjelden den du betaler i praksis. Leiebilselskapene tar seg godt betalt for ekstra forsikring, ekstrautstyr og ekstra sjåfører.

Norges Automobil-Forbund (NAF) har sett nærmere på noen av problemstillingene man bør være obs på i denne forbindelsen.

– En billig leiebil er ikke nødvendigvis like rimelig når sluttsummen skal regnes ut. Er du uheldig kan tilleggsutgiftene komme opp i mye høyere beløp enn prisen for selve billeien, forteller Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

BMW-en satte norsk rekord i råkjøring

Forsikring

Noe av det mest innviklede er forsikringstyper og -vilkår. Ansvars- og
kaskoforsikring er alltid inkludert ved billeie i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid er egenandelen ved tyveri eller skade på leiebilen svært høy, opptil 15.000 kroner hos mange selskaper, og man må gjerne betale for dyre ekstraforsikringer for å få egenandelen redusert.

– Sjekk hva egenandelen er og bestill den forsikringen du vil ha når du bestiller bilen, det er gjerne langt rimeligere enn å betale for å få redusert egenandelen i skranken på utleiekontoret, sier Engebretsen, i en pressemelding.

–Sjekk også hva forsikringen dekker – noen inkluderer ikke skade på glass, dekk eller andre ting, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva lønner seg mest, eie eller leie?

Pass på i USA

Mange leieselskaper tilbyr for øvrig også ulykkes-/personskadeforsikring og personlig eiendelsforsikring.

– Har du vanlig reiseforsikring, kan du droppe disse forsikringene. De er nemlig inkludert i reiseforsikringen din, sier Engebretsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I USA er det et par ekstra ting å tenke på når det gjelder forsikring. Inkluder gjerne Supplemental Liability Insurance (SLI). Dette er en utvidet ansvarsforsikring som kan være nyttig i søksmålenes hjemland. Uninsured Motorist Protection (UMP) er en
forsikring som dekker skade som påføres deg av en uforsikret bilist. Dette kan være inkludert i din egen reiseforsikring, så sjekk dette før du bestiller.

Ekstra sjåfør

Skal flere enn én person kjøre leiebilen? Sjekk hva det koster å legge til ekstra sjåfører. Prisen for ekstra sjåfører kan variere stort mellom selskaper, så undersøk dette på forhånd og betal om mulig på forskudd.

– Kolliderer du en leiebil der du ikke er registrert som sjåfør hos leiebilselskapet, kan du regne med å måtte betale for hele skaden selv. Det blir fort veldig dyrt, sier Engebretsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukte SUV-er: Dette er de beste

Ekstrautstyr

Sjekk priser i forkant ved leie av barneseter, GPS eller annet ekstrautstyr. Dette er ofte svært kostbart. For eksempel kan det faktisk hende at det lønner seg å kjøpe en GPS, eller GPS-programvare og kart til smarttelefonen, i stedet for å leie dette fra utleier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjørelengde

Noen leiebiler har begrenset kjørelengde inkludert i leieprisen. Prisen per ekstra kilometer kan komme opp i store summer hvis du kjører for langt.

Har du begrenset kjørelengde i din leieavtale, kontroller også at kilometerstanden på bilen stemmer overens med leieavtalen før du kjører avgårde.

Full tank?

Det vanligste er at man henter og leverer bilen med full tank, men noen
har andre ordninger. Sjekk hva som gjelder der du skal leie, og unngå
å betale dyrt og unødig for drivstoff du ikke skal bruke.

Ved tvist

Oppstår det tvist mellom deg og utleieren i forbindelse med skade eller
annet relatert til leieforholdet, kan du få hjelp av Forbruker Europa
ved leie i Europa, eller Forbrukerrådet ved leie i Norge. NAF-medlemmer
kan få juridisk bistand gjennom NAF Advokat.

Dette er bilene som stopper mest – og minst

Skummelt bruktkjøp: Du kan nok like godt kaste tusenlappene på peisen

Artikkelen er opprinnelig publisert på Broom.no.

Generelle råd

  • Ta bilder av bilen når du henter og når du leverer den. Pass på å få med eventuelle skader. Dette kan styrke din sak hvis det skulle oppstå tvist med utleier om skader på bilen.
  • Betal med kredittkort. Finansavtaleloven beskytter deg mot urimelig krav fra selger, men denne gjelder ikke debetkort (kort som trekker direkte fra konto).
  • Betal i lokal valuta. Får du valg om å betale i norske kroner, dropp det. Det er utleier som bestemmer vekslingskursen, og den er alltid dårligere enn kursen du får av ditt kortselskap hvis du betaler i lokal valuta.
  • Sjekk om du kan få rabatter. Det finnes mange avtaler mellom bilutleiefirmaer og foreninger, organisasjoner, kortselskap, turoperatører med flere.