Mer norsk korn i brødet

Norske brød vil i denne sesongen inneholde over 70 prosent norsk korn. Les mer Lukk

– For andre år på rad øker innholdet av norsk korn i brød og kornprodukter. Norsk korndyrking har de siste årene vært gjennom en liten revolusjon, sier Eli Reistad, direktør for næringspolitikk og markedsregulering hos Felleskjøpet Agri.

– Det har vært mulig å dyrke mye mer hvete med sterk glutenkvalitet. Dette er en

type hvete som i mange år måtte importeres for å få riktig innhold i bakemelet. Med full klaff i to-tre år på rad for denne typen hvetee, må aktørene i kornbransjen, fra bonde via møller og bakeri til dagligvare, nå finjustere kursen og sette seg nye ambisiøse mål for norsk korndyrking og bruk av norsk korn, sier Eli Reistad i en pressemelding fra Felleskjøpet Agri.

- 90 prosent norsk korn

Partnerskap for matkorn og planteprotein, som ble stiftet i august i år, har en visjon om å øke bruken av norsk korn i matproduksjonen fra dagens 50 til 90 prosent i 2030. Dette vil stille økte krav både til dyrkingen og bruken av kornet. Så godt som alle relevante aktører fra bonde, kornkjøpere, møller, bakeri og dagligvare er med i dette arbeidet.

Det norske markedet er relativt lite og variasjonene mellom år er store.

– I år er det litt liten tilgang på såkalt svak hvete, og noe av den sterke hvete må lagres over til neste sesong, sier fagsjef Sindre Flø hos markedsregulator Felleskjøpet Agri.