Matsvinndagen: 34% kutt i brødkasting i år

Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig bakeri i MENY, skal redde en million brød på et år.
Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig bakeri i MENY, skal redde en million brød på et år. Foto: Michael Johnsen

Meny har det siste halvåret hatt en samlet reduksjon i brødsvinn på 34 prosent. Innen et år vil besparelsen i Meny-butikkene tilsvare over 1 million brød. 29. september er FNs internasjonale dag mot matsvinn.

I Norge kastes mange hundre tusen brød hver dag. Flest hjemme, men også mange allerede i matbutikken. I mars rullet Meny derfor ut et stort brødsvinnprosjekt.

Ved hjelp av automatiske stekeplaner i hver butikk, basert på teknologi, algoritmer og salg i sanntid, stekes riktigere mengde brød gjennom dagen. Prosjektet inkluderer også ærlig kundekommunikasjon knyttet til mindre utvalg på kvelden, anbefaling om andre brødfavoritter og mulighet til å kjøpe halvstekte brød som alternativ.

Siden mars i år har Meny-butikkene en samlet reduksjon i brødsvinn på over 34 prosent.

- Lykkes vi med å oppnå en reduksjon på minst 30 prosent gjennom et helt år, vil det tilsvare en million sparte brød, noe som igjen betyr 600 tonn redusert CO2-utslipp, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig bakeri i Meny, i en pressemelding.

Mål om 50% reduksjon

Meny har som mål å redusere sitt totale matsvinn med 50 prosent innen 2025. Brød, frukt og grønnsaker er svinnverstingene i Meny.

I Norge er matsvinnet på minst 417 000 tonn pr år, tilsvarende 78 kilo per innbygger. Det representerer et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.

Slik bruker du opp brødet ditt: Slik unngår du å kaste gammelt brød | Meny.no

Personvernpolicy