Kan ha funnet Agatha Christies hemmelighet

Krimdronningens mystiske forsvinning kan være løst

Agatha Christie er mest kjent for å ha skrevet over 80 krimbøker og mysterier i løpet av sin lange karriere. Men et av hennes aller største mysterium forble uløst. Hva som egentlig skjedde da hun i desember 1926 forsvant i 11 dager. Foto: AP. Les mer Lukk

I 1926 forsvant Agatha Christie sporløst i 11 dager. Forsvinningen vekket enorm oppmerksomhet, men krimdronningen selv fortalte aldri om hva som egentlig skjedde. Nå mener en ny biografi å ha funnet svaret.

Agatha Christie er kanskje mest kjent for å ha skapt mesterdetektiven Hercule Poirot og den eldre frøkenen Miss Marple. Den britiske forfatterinnen skrev over 80 krimbøker og mysterier i løpet av sin lange karriere.

Men et av hennes aller største mysterium forble uløst - hva som egentlig skjedde da hun i desember 1926 forsvant i 11 dager.

Nå mener en ny biografi å ha funnet svaret på det mystiske forsvinningsnummeret, ifølge avisen Telegraph.

Enorm leteaksjon

I 1926 var den da 36 år gamle Agatha Christie allerede godt etablert som krimforfatter. Men livet hun levde var tilbaketrukket og skandalene var få - inntil ektemannen Archibald Christie fortalte at han ville forlate henne til fordel for en yngre kvinne. Om kvelden den tredje desember samme år, forsvant Agatha Christie sporløst og ble borte.

Ingen visste hvor hun var, og forsvinningen vekket massiv oppmerksomhet. En enorm leteaksjon ble satt i gang etter at bilen hennes ble funnet i en grøft med en pelskåpe og et førerkort liggende igjen. Leteaksjonen besto av 1000 politifolk og 15.000 frivillige. Det ble spekulert i både selvmord og drap.

Etter 11 dager ble endelig krimlitteraturens førstedame funnet igjen - på et hotell i den britiske feriebyen Harrogate, rett nord for Leeds. Hun hadde sjekket inn som «Mrs Neele fra Cape Town», etternavnet til ektemannens elskerinne.

Hva hadde skjedd? Agatha Christie selv sa at hun led av hukommelsestap og døde i 1976 uten at hun noen gang snakket ut om hendelsen.

Les også: Skjøt sin voldtektsmann i retten

Ny teori

I en ny Agatha Christie-biografi lanserer forfatter Andrew Wilson en ny teori om hvorfor krimdronningen plutselig forsvant sporløst:

Hun dro hjemmefra fordi hun hadde tenkt å ta sitt eget liv. Men etter å ha krasjet bilen, ble hun grepet av sin egen kristne overbevisning om at selvmord er synd. Tynget av skam over sine egne planer, bestemte hun seg for å skylde på hukommelsestap, er Wilsons teori.

Han baserer teorien på politirapporter og vitneuttalelser fra perioden rundt forsvinningsnummeret. Han undersøkte også intervjuene Christie ga i årene rett etter at hun ble borte, og analyserte biografier.

– Selv om den gjengse holdningen er at Agatha aldri snakket om skandalen i 1926, medfører det ikke helt riktighet, sier Wilson til Telegraph.

Les også: Kan ha funnet løsning på Earheart-mysteriet

Ville gjøre noe «desperat»

I et intervju med The Daily Mail i 1928 fortalte Agatha Christie hvordan hun den 3. desember 1926 kjørte forbi et steinbrudd på vei hjem fra en slektning:

«Da slo tanken meg om at jeg skulle gjøre inn i det. Men fordi jeg hadde min datter med meg i bilen, slo jeg umiddelbart fra meg ideen. Den kvelden følte jeg meg fryktelig miserabel. Jeg følte at jeg ikke kunne fortsette. Jeg forlot mitt hjem samme kveld, nervøs og frynset og med hensikt om å gjøre noe desperat.»

I intervjuet fortsatte Christie med å fortelle at da hun nærmet seg steinbruddet igjen, svingte hun av veien og ned bakken mot bruddet. Hun slapp tak i rattet og lot bare bilen rulle. Men plutselig traff bilen noe og stoppet brått.

«Jeg ble slengt mot rattet og slo hodet mitt. Fram til da hadde jeg vært fru Christie».

Ukristelig

Teorien til biografen er altså at Agathe Christie diktet opp historien om at hun led av hukommelsestap for å skjule sin egen skam over å ha vurdert selvmord.

Andrew Wilson trekker også fram boka «Unfinished Portrait» som Christie skrev under pseudonymet Mary Westmacott i 1934. Her skriver hun om selvmordsforsøket til hovedpersonen Celia. «Hun innrømmet at det var slemt av henne å prøve».

– Christie var en mester i å lede folk på villspor fra det opplagte. Og her lå sannheten foran oss hele tiden, gjemt - men godt synlig: I intervjuet hun ga til Daily Mail og i romanen hun skrev under fiktivt navn, Wilson.

Les også: Kunsthistorisk mysterium løst

Ble gift på ny

Agatha Christie og oberst Archibald Christie inngikk skilsmisse i 1928. Han giftet seg med elskerinnen Nancy Neele, og paret forble gift resten av livet. Agatha Christie fant også kjærligheten på nytt, i den 14 år yngre arkeologen Max Mallowan, som hun møtte på en tur med Orientekspressen til Bagdad. De giftet seg i 1930 og forble sammen resten av livet. «En arkeolog er den beste ektefelle en kvinne kan ha. Jo eldre hun blir, jo mer interessert blir han i henne», uttalte krimdronningen.

Agatha Christie døde i 1976.