«Super-nese» bidrar til utviklingen av Parkinson-test

Your browser doesn't support HTML5 video.

«Super-nese» bidrar til utviklingen av Parkinson-test Les mer Lukk

Distinkt lukt fra mennesker med Parkinson kan føre til tidligere diagnose, mener forskere.

Forskere har utviklet en test for Parkinson sykdom. Testen tar utgangspunkt i sykdommens signaturlukt, etter samarbeid med en kvinne som er i stand til å lukte sykdommen før skjelvinger og andre kliniske symptomer vises.

Testen kan hjelpe leger med å stille en diagnose tidligere, mens pasientens sykdom ennå er på et tidlig stadie. Disse pasientene kan nyte godt av behandling med eksperimentelle medisiner som skal beskytte hjernecellene.

Perdita Barran ved University of Manchester forklarer at testen kan minske tiden det tar å skille personer med normal aldring av hjernen, fra de som har de første tegnene på sykdommen.

– Det å kunne fastslå kategorisk, og på et tidlig stadium, at en person har Parkinsons sykdom, vil være veldig nytt, sier Barran.

Les også:Astmamedisin kan hjelpe mot Parkinson

«Oppdaget» sykdommen 12 år før

De fleste mennesker kan ikke oppdage lukten av Parkinsons, men personer med spesielt god luktesans sier slike pasienter har en distinkt lukt preget av musk. En av disse «super-nesene» er Joy Milne, en tidligere sykepleier som først oppdaget lukten hos ektemannen Les, 12 år før han fikk Parkinson-diagnosen.

Milne ble først klar over at hun kunne lukte seg fram til Parkinson-syke da hun deltok på et arrangement i regi av en støttegruppe sammen med sin mann. Hun oppdaget at alle deltakerne luktet likt. Milne tenkte ikke mer over det før hun nevnte lukten til Tilo Kunath, en nevrobiolog som forsker på Parkinson hos Edinburgh University.

Kunath testet Milnes evner ved å la henne lukte på t-skjorter som enten hadde blitt brukt av friske mennesker, eller pasienter med Parkinsons. Milne identifiserte t-skjortene til alle Parkinson-pasientene, og sa i tillegg at en ekstra t-skjorte hadde samme lukt.

Åtte måneder senere fikk personen som hadde brukt skjorten diagnosen.

Les også:Høie vil satse mer på hjernehelse

Forsøkte å identifisere substansene

I den nye studien har Barran samarbeidet med Kunath og Milne for å forsøke å identifisere hovedsubstansene som gir den distinkte Parkinson-odøren. De fokuserte på forbindelsene i talget som skilles ut av kjertler i huden, mer bestemt øverst på ryggen, hvor Milne sa at lukten var sterkest.

Forskerne brukte en teknikk kalt massespektrometri for å måle nivåene av kjemiske stoffer i talg fra Parkinsons-pasienter og friske frivillige. Ved å teste forskjellige grupper, eliminerte de bort kjemiske forbindelser til de til slutt satt igjen med fire, etter å ha startet med flere tusen.

Forskerne har skrevet om studien i journalen ACS Central Science. Her beskriver de hvordan Milne bekreftet at blandinger av de fire forbindelsene hadde samme lukt som Parkinsons-pasienter. Tester av Parkinsons-pasientenes talg viste deretter høyere nivåer enn normalt av de tre substansene eicosane, hippurinsyre og oktadekanol. Samtidig hadde de lavere nivåer enn normalt av en fjerde substans, kalt perillaldehyd.

Les også:Stamcelleforskere har grodd hjernedel i laboratorium

Nyttig med tidlig diagnose

Forskerne samarbeider med et forskningsteam i Østerrike for å undersøke om testen kan oppdage Parkinsons sykdom før legene. Teamet i Østerrike jobber med søvnforstyrrelser under REM-søvn, og studier har vist at personer med slike lidelser har en 50 prosent sjanse for å utvikle Parkinsons sykdom senere i livet.

– Dersom vi kan fange opp sykdommen på et tidlig stadie, er det veldig nyttig. Dette ville gitt oss en test som påviser sykdommen før de motoriske symptomene oppstår, sier Barran.

Mer enn 1000 Parkinsons-pasienter og hundrevis av friske mennesker vil også få talget sitt analysert, for å se hvor pålitelig testen er. Forskerne vil også undersøke om forandringer i lukten reflekterer sykdommens progresjon, eller kanskje til og med forskjellige former for Parkinsons.

Werner Poewe, leder for avdelingen for nevrologi hos Medical University of Innsbruck, sier en tidlig og nøyaktig diagnose er helt avgjørende for å kunne gi pasientene best veiledning og behandling. Oppdagelsen av Parkinson-lukten «åpner opp for en helt ny tilnærming til å oppdage sykdommen, med en enkel test hvor man kun drar en bit gasbind over nakkeregionen til pasienten», sier Poewe.

Milne, som har så sensitiv luktesans at hun må unngå enkelte hyller i supermarkedet, har også identifisert lukten av andre sykdommer. For henne lukter Alzheimers svakt av vanilje, mens kreft har en lukt mer mer jordkarakter. I hennes neste samarbeid med teamet i Manchester vil de forsøke å identifisere de kjemiske substansene som gir tuberkulose sin signatur-odør.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited