Stamcelleforskere har grodd hjernedel i laboratorium

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan føre til gjennombrudd innen forskning på sykdommer som Parkinson, demens og autisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i Singapore har klart å skape en fungerende miniutgave av mellomhjernen, noe som kan gi et medisinsk gjennombrudd i forskningen på såkalte nevrodegenerative sykdommer som Parkinson og demens.

Selv om forskere også tidligere har klart å gro hjernevev under kontrollerte laboratorieforhold, sier teamet fra Singapore at oppdagelsen av pigmentet nevromelanin i deres minihjerne gjør eksperimentet helt unikt.

Les også: Forskning: Andel eldre som får demens på vei ned

Mystisk materie

Nevromelanin finnes nemlig i fungerende menneskehjerner, nærmere bestemt nettopp i mellomhjernen, og er ett av tre melaninpigmenter i menneskekroppen. Mens røde og brune melaniner i hovedsak er med på å bestemme hud- og hårfarge, har forskere fortsatt en manglende forståelse av oppgaven til de sorte melaninene, nevromelaninene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har blitt trukket paralleller mellom mengden nevromelaniner i mellomhjernen og utviklingen av nevrodegenerative sykdommer. Dette kommer av at forskere mener de sorte pigmentenes oppgave blant annet består i å forhindre celledød.

– Hos parkinsonpasienter ser vi en dramatisk mangel på nevromelanin i hjernen, sier forsker og daglig leder ved Genome-instituttet i Singapore, Huck-Hui Ng.

Les også: Forskere kan ha funnet «av-knapp» for fedme

– Gir bedre forståelse

Ved hjelp av den nylig fremstilte mellomhjernen håper han og de andre forskerne å kunne gjenskape sykdomssymptomer under kontrollerte forhold, og dermed følge med på endringene som skjer i mellomhjernen når en pasient utvikler for eksempel Parkinsons sykdom eller demens.

– Når vi får en bedre forståelse av sykdomsforløpet kan vi også begynne å forstå hvordan vi skulle kunne reversere tapet av nevromelanin, sier Huck.

I første omgang vil Parkinsons sykdom være i fokus for forskningen, da det råder bred enighet om at sykdommen skyldes svikt i mellomhjernen. Men potensialet til forskningen er stort, og kan bidra til å avdekke hemmeligheter rundt dårlig forståtte lidelser som autisme og schizofreni.