Mjøstårnet i Brumunddal blir verdens høyeste trehus

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mjøstårnet i Brumunddal blir verdens høyeste trehus Les mer Lukk

– Det nærmeste vi kommer en skyskraper i tre, sier investor og byggherre Arthur Buchardt.

Når det står ferdig konstruert, vil Mjøstårnet komme til å strekke seg over 80 meter opp i luften. Dermed vil småbyen Brumunddal i Ringsaker kommune sørøst i landet kunne skilte med verdens høyeste trehus.

Arthur Buchardt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Innenfor dørene skal det blant annet være 27 leiligheter på mellom 67-149 kvm, et badeanlegg, hotell, kontorer, restaurant og tilhørende fellesarealer, fordelt på 18 etasjer.

– Konstruksjonen og monteringen av Mjøstårnet er ingeniørkunst i verdensklasse. Det er komplekst å jobbe i høyden, og montasjen gjøres uten utvendig stillas. Det betyr at det jobbes med kraner og suppleres med lifter. Vi har til nå kommet 33 meter i høyden. 48 meter står igjen, sier eiendomsutvikleren og hotellmagnaten Arthur Buchardt i en pressemelding.

Kortreist og lokalt

For Buchardt har det vært et sentralt poeng å bygge med nettopp, og han begrunner plasseringen med at Ringsaker er den kommunen som lager flest trebaserte produkter til byggebransjen.

– Kommunen er også den i verden som har mest kompetanse på bygging av store komplekse bygg i tre. Jeg vil sette Ringsaker og småbyen Brumunddal på verdenskartet. I tillegg har jeg har vokst opp i Ringsaker og har bodd her i 28 år. Jeg er oppriktig glad i plassen, sier byggherren.

– I nærheten finner vi råvarene, og kompetansen finnes her i området. Kombinert med ambisjonene om mindre Co2 i lufta, blir det en helhet. Kortreist og lokalt er en viktig dimensjon.

Les også: Ta hintet- skift batteri når røykvarsleren piper

(Saken fortsetter under)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mjøstårnet i Brummundal blir verdens høyeste trehus (til brødtekst) Les mer Lukk

Miljøvennlig og bærekraftig

Buchardt mener byggebransjen kommer til å oppleve samme utvikling som bilbransjen i årene som kommer, der biler på fossilt drivstoff blir stadig mindre populære.

– Det er derfor mer viktig enn før at vi har en ambisiøs og innovativ treindustri som er tidlig ute med tanker, ideer og løsninger. Og å bygge med tre vil bidra til et bedre miljø; Det er bærekraftig, det bidrar til en bedre verden å puste i og ett bedre klima for alle, sier Buchardt, som håper han kan inspirere andre.

– Gjennom Mjøstårnet viser vi nå at det er mulig å bygge store, kompliserte bygg i tre. Det planlagte norske regjeringskvartalet i Oslo kan bli et landemerke i tre internasjonalt, sier han.

Les også: Er Rhododendron en trussel mot norsk natur?