Forsikringsbransjen:Ta hintet- skift batteri når røykvarsleren piper

En mann i 40-årene mistet livet i en brann. Den eneste røykvarsleren i boligen manglet batteri.
En mann i 40-årene mistet livet i en brann. Den eneste røykvarsleren i boligen manglet batteri. Foto: Frende
Artikkelen fortsetter under annonsen

I morgen er det røykvarslerens dag. Hvor lenge er det siden du sjekket at batteriet fortsatt virker?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viktig at batteriet i røykvarsleren fungerer. Bildet øverst i artikkelen viser hvor galt det kan gå om røykvarsleren mangler batteri. I dette tilfellet mistet en mann i 40-årene livet.

I morgen, fredag 1. desember, er det røykvarslerens dag, og i den forbindelse vil forsikringsbransjen at du skal bytte batteri. Men det betyr ikke at du kan droppe å følge med på røykvarsleren din resten av året.

– Selv om du skifter batteri på røykvarslerens dag, er det viktig at du lytter til varslingen fra røykvarsleren, og skifter igjen når den piper, sier Odd Magne Skjerping som er brannekspert i Frende Forsikring, i en pressemelding.

Skjerping forklarer at om du skal sjekke batteriet i røykvarsleren, bør du teste med røyk. Han anbefaler at du holder noe som ryker, for eksempel et telys som du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Piper den, vet du at den funker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du bare trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut om det brenner, sier han.

Les også: Småkrypene du ikke ønsker å møte på hjemme

Ulik levetid

I tillegg til å teste om røykvarsleren har batteri og at den faktisk virker, er det viktig å huske på at det er forskjell på kvaliteten på batterier.

– De har ulike energier i seg, og varer forskjellig, sier testingeniør Henry Hansen hos Venotek test- og måleinstrumenter.

Mange har kanskje ikke et bevisst forhold til hva slags batteri de plukker med seg til røykvarsleren fra butikken. Hansen oppfordrer folk til å lese dokumentasjonen som følger med når man kjøper røykvarsler. Her bør det stå hvilken kvalitet batteriet skal ha, samt hvor lenge du kan regne med at det varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Sovnet fra nattmaten i leilighet uten røykvarsler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk datoen på batteriet

I tillegg er det viktig å huske på at også ytre forhold spiller inn på batteriets levetid:

– Både temperatur, luftfuktighet, alder og antall alarmer som er koblet sammen kan redusere levetiden til batteriene, sier Henry Hansen. Trådløse og seriekoblede røykvarslere er mer strømkrevende enn frittstående.

Hansen er også opptatt av at man må sjekke datoen på batteriet når man kjøper nytt:

– De kjemiske egenskapene i et batteri svekkes gradvis, også når det ikke er i bruk, sier Henry Hansen. De rimeligste batteriene kan vare fem-seks måneder, og er ofte ikke datostemplet. Har batteriet ligget lenge i butikken, forkorter det holdbarheten.