Tidenes første mannlige verdensmester

Bill May regnes som en pioner for mannelige synkronsvømmere. Han ble også den første verdensmesteren. Foto: Christophe Simon / Afp / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bill May tok søndag et historisk VM-gull i synkronsvømming.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idretten har vært på OL-programmet siden 1984, men bare for damer. I VM ble synkronsvømming godkjent som offisiell idrett i 1968 og har vært på VM-tablået siden, men bare for damer.

Menn har ikke hatt adgang til den store vannscenen inntil i år. For første gang har mannlige synkronsvømmere fått delta i et VM, i det pågående verdensmesterskapet i Kazan i Russland.

I søndagens mix-konkurranse, vant Bill May og hans kvinnelige partner Christina Jones gull i den aller første konkurransen hvor menn har fått være med.

36 år gamle May la egentlig opp som aktiv for ti år siden, men gjorde comeback med ett mål i siktet: å bli førstemann som kan kalle seg verdensmester i synkronsvømming.

– Dette hadde jeg aldri trodd på, etter at jeg la opp. Sporten erkjenner endelig menn og det føles utrolig bra. Jeg har vært sta og det har gitt tellende resultat, sier den historiske verdensmesteren til arrangøres nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I synkronsvømming bedømmes utøverne både for stil og utføring, både i bassenget og på bassengkanten. I land-biten sørget også amerikanerne for en nyskapning, da May stupte i bassenget gjennon en sirkel Jones formet med armer og bein.

Dette momentet har ikke blitt gjort før. Foto: Christophe Simon / Afp / NTB Scanpix
Dette momentet har ikke blitt gjort før. Foto: Christophe Simon / Afp / NTB Scanpix

– Dette har aldri vært gjort før i synkronsvømming. La oss kalle den May-og-Christina-dive-through, sa det fornøyde verdensmesterparet til US News.

Den amerikanske duoen vant foran de russiske hjemmehåpene og et italiensk par på tredjeplass.

På forhånd var det ikke alle som var fornøyde med at menn fikk innpass i idretten. Russiske Natalja Isjtsjenko og Svetlana Romasjina, begge olympiske mestre, uttalte henholdsvis at «mannlige synkronsvømmere er unaturlig» og «jeg er kategorisk imot menn i vår idrett», ifølge Blick.

Seiersintervjuet med Bill May og Christina Jones: