«Alle mann på dekk» mot matsvinn på Hurtigruten

Hurtigruten jobber aktivt mot matsvinn og får pris for det. MS Polarlys passerer her moloen og statuen Fiskarkona på vei til kai i Svolvær.
Hurtigruten jobber aktivt mot matsvinn og får pris for det. MS Polarlys passerer her moloen og statuen Fiskarkona på vei til kai i Svolvær. Foto: Carsten Pedersen / Hurtigruten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjestene på Hurtigruten-skipene kan selv følge med hvor mye matsvinn det er hver dag. Over 100 kokker er bevisstgjort gjennom matsvinn-kurs. Innsatsen er premiert med Matsvinn-pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hurtigruten fikk nylig pris for «Årets mest effektive tiltak» under årets «KuttMatsvinn Servering»-arrangement. Prosjektet er et samarbeid mellom Matvett og aktører i serveringsbransjen med mål om å halvere matsvinnet innen 2030.

Gjennom Matsvinn-samarbeidet er kursing av kokker obligatorisk i Hurtigruten, og over 100 kokker har til nå fullført kurset som Matvett har satt opp. Informasjon om matsvinn deles også med gjestene, som kan se hvor mye matsvinn det er dag for dag gjennom hele reisen om bord.

– Dette viser en helhetlig tilnærming til problemet, med fokus både på bevisstgjøring, kompetanseheving og praktiske tiltak for å redusere matsvinnet. Med en evne til å stadig forbedre seg og finne nye løsninger på utfordringen med matsvinn, er Hurtigruten en verdig vinner av prisen for «mest effektive tiltak» for 2023, heter det i juryens begrunnelse ifølge en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste fem årene har Hurtigruten betydelig redusert matsvinnet, fra 261 gram per gjest i 2019 til 65 gram per gjest i 2023. Hurtigruten vinner prisen blant annet for deler av dette arbeidet.

Kulinarisk direktør Øistein Nilsen i Hurtigruten. Foto: Yann Bougaran / Hurtigruten
Kulinarisk direktør Øistein Nilsen i Hurtigruten. Foto: Yann Bougaran / Hurtigruten

Hurtigruten har også lansert et nytt tiltak basert på prinsippene for sirkulærøkonomi. En spesialdesignet kompostreaktor ved Stamsund havn i Lofoten konverterer matavfallet til kompost. Komposten benyttes så videre lokalt som gjødsel på Myklevik Gård, som igjen leverer grønnsaker til byssene om bord på Hurtigrutens skip.

— Vi jobber hardt hver eneste dag med å redusere matsvinnet på alle skipene våre. Vi har sett gode resultater fra arbeidet som er gjort de siste årene, og denne prisen gir ekstra motivasjon til å fortsette det arbeidet fremover og å redusere ytterligere, sier Øistein Nilsen, som er kulinarisk direktør og har ledet arbeidet med å redusere matsvinn i Hurtigruten.