Sørlandsidyll fredes

Bildet er av Havbugta på Helgøya i Ny-Hellesund i Søgne kommune. Forfatteren Vilhelm Krag bodde her fra 1916 til sin død i 1933. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Bildet er av Havbugta på Helgøya i Ny-Hellesund i Søgne kommune. Forfatteren Vilhelm Krag bodde her fra 1916 til sin død i 1933. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturmiljøet i uthavnen Ny-Hellesund i Søgne, sør for Kristiansand, ble fredag fredet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ny-Hellesund oser av historie og representerer selve sørlandsbegrepet. Dette er et kulturmiljø som forteller om hvor viktig uthavnene var for skipsfarten før man tok i bruk motoriserte fartøy. I dag er uthavnene rammen rundt fritidskulturen og spiller en viktig rolle for turismen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Ny-Hellesund var tilholdssted for forfatteren Vilhelm Krag, som var mannen bak betegnelsen «Sørlandet».

Les også: Derfor virker det som tiden går saktere på reise

Stedet var en viktig forsyningshavn, stoppested og nødhavn for den nasjonale og internasjonale seilskipsflåten i handelsfart i områdene mellom Nordsjøen og Østersjøen på 1600-, 1700- og 1800-tallet. Uthavnene langs sørlandskysten anses å være blant de viktigste kulturminner fra Norges sjøfartshistorie og vurderes som unike i internasjonal sammenheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturmiljøet i Ny-Hellesund er representativt for en uthavn langs sørlandskysten fra cirka 1650 til 1880, og de 103 bygningene er svært godt bevart. Vernet omfatter både bygningene, cirka 301 dekar landareal og 169 dekar sjøareal – totalt 470 dekar.

Les også:

Norges beste omveier: Villmarksveien gjennom Østfold

Langs Panoramaveien i Nordfjord