Fra i dag må flere tusen reisende finne alternativer til tog

Dette blir et vanlig syn ved spor 19 på Oslo S også i år. Denne uken starter Jernbaneverkets sommerarbeider, og flere tusen reisende må belage seg på å finne alternativer til tog i løpet av sommeren.
Dette blir et vanlig syn ved spor 19 på Oslo S også i år. Denne uken starter Jernbaneverkets sommerarbeider, og flere tusen reisende må belage seg på å finne alternativer til tog i løpet av sommeren. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jernbaneverkets stengninger på Østfoldbanen kan bety trøbbel for de reisende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag startet Jernbaneverkets omfattende sommerarbeider på Oslo S.

I løpet av sommeren skal det gjennomføres oppgraderingsarbeider for 160 millioner kroner. Men det skjer ikke uten at passasjerene rammes.

Både i inneværende uke og spesielt uke 31 vil det bli trøbbel.

– I makstimen om ettermiddagen skal 4.500 kunder ut mot Østfold. Så det er ikke noe lite brudd, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til ABC Nyheter.

Alternativ transport

Denne uken går det ikke tog mellom Oslo S og Ski.

Lundeby sier de tar i bruk ulike løsninger for ulike kundegrupper for å få alle frem.

Dette er alternativene:

  • Reisende med lokaltog til Ski benytter t-bane til Brynseng og overgang til buss for tog der.
  • Kundene som skal til de innerste stasjonene benyter Ruters tilbud.
  • De som skal med regiontog til halden og Moss benytter buss for tog fra Oslo S. Disse går 20 minutter før togets vanlige avgangstid. Bussen kjører til Vestby, hvor toget venter. – Da er man hjemme til normal tid, men man bruker altså 20 minutter ekstra, sier Lundeby.

Sommerarbeidene på Oslo S er en del av fornyelsen av infrastrukturen i Oslo-området og byggingen av nye spor for Follobanen og Østfoldbanen inn mot stasjonen.

Ifølge Jernbaneverket er målet å få ned antall feil som skaper dårlig punktlighet i trafikken og å øke kapasiteten på stasjonen for å få til en bedre trafikkavvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gratis for hunder på T-banen også på ukedager

Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB. Foto: NSB
Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB. Foto: NSB

Det blir verre

Og selv om denne uken neppe blir helt uten forsinkelser, blir det småtterier sammenlignet med det som skal skje i uke 31. Da stenger nemlig også strekningene fra Oslo S til Grefsen, Bryn og Lillestrøm.

– Budskapet er at det da er så mye stengt at vi har problemer med å få frem alle med buss for tog den uken. Dronning Eufemias gate blir en flaskehals når det gjelder å pumpe ut drøye 80 busser i timen, som vi hadde tenkt. Det er ikke fysisk mulig. Derfor har vi måttet gå til det tunge skrittet å anbefale folk ikke å bruke oss i uke 31, sier Lundeby, som ikke legger skjul på at det er noe som sitter langt inne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyrere bompriser og kollektivreiser - bare syklistene spares

– Ta ferie!

Kommunikasjonssjefen antyder at rundt 50 busser vil kunne forlate spor 19 i løpet av en time i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et dobbelt togsett som fylles opp i rushtiden tilsvarer et sted mellom 12 og 15 busser.

– Vi er opptatt av å oppføre oss ordentlig, og da sier vi nå at det blir trøbbel. Vi driver med persontransport fordi vi har lyst til å få til det. Når vi i gåseøyne skremmer bort eller anbefaler andre løsninger, er ikke det noe vi gjør frivillig.

NSB har sågar gått til det skrittet å anbefale folk å ta ferie i uke 31.

– Jeg skjønner at det kan virke provoserende, men det er en henstilling til de som kan. Kan du ikke det, skal vi få deg frem, men tar mange nok ferie, blir det bedre for de som ikke kan gjøre det, sier Lundeby.

I tillegg til stengingene i uke 26 og 31 blir det i ukene imellom stans på den østre linjen mellom Oslo S og Kråkstad/Mysen/Rakkestad.

NSB kjører for øvrig sommerruter i perioden, som innebærer færre avganger.