Finn din indre seiler på Christian Radich

Med god sikring er det ikke noe problem å hente frem den indre seileren i deg selv, selv om du aldri har vært på en seilbåt tidligere. Foto: Kari Heggen
Med god sikring er det ikke noe problem å hente frem den indre seileren i deg selv, selv om du aldri har vært på en seilbåt tidligere. Foto: Kari Heggen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke være erfaren seiler for å oppleve havsalte eventyr om bord på en av Norges mest kjente seilskuter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Christian Radich

  • Skoleskip eid av Stiftelsen Skoleskipet Christian Radich
  • Lengde 62, 5 meter (med baugspyd 73 meter)
  • Toppfart er 10 knop med motor, 14 knop med seil
  • Mannskap ca.18 + 80 medseilere
  • Aldersgrense er 15 år (12 år i følge med voksen når det ikke er regatta). Ingen øvre aldersgrense, men du må være frisk nok til å kunne delta i arbeidet om bord.
  • Christian Radich er ikke tilpasset funksjonshemmede. Du kan heller ikke bli dersom du har epilepsi.
  • Du trenger ikke spesialklær eller annet utstyr for å bli med, men tenk vanntett og vindtett når du pakker i forkant.
  • Skuta har moderne dusjrom/bad, og du får tre måltider per dag.
  • Årets tokt:
    Oslo – Kiel (21. juni – 24. juni)
    Kiel – Eemshaven (27. juni – 30. juni)
    Delfzijl – Antwerpen (3. juli – 7. juli)
    Antwerpen – Lisboa (regatta, 10. juli – 22. juli)
    Lisboa – Cadiz (regatta, 25. juli – 28. juli)
    Cádiz – La Caruña (regatta og Cruise in Company, 31. juli – 11. august)
    Blyth – Gøteborg (regatta, 29. august – 3. september)

Ferie er ikke lenger ensbetydende med sol og strandliv, der du senker skuldrene og slapper av med en god bok mens sola sørger for gylden hudfarge du kan vise frem når du er hjemme igjen.

Stadig flere ønsker en mer utradisjonell ferie der aktivitet og opplevelse står i sentrum, og et av de mest populære alternativene du kan velge mellom er seiltur med Norges staselige seilende ambassadør, Christian Radich.

– Hvis du er glad i naturen, sosial og liker å være sammen med andre mennesker, utfordre deg selv litt og gjøre noe som er annerledes så er dette absolutt et godt valg, forteller markedskonsulent Ida Rosenvinge til ABC Nyheter.

Les også: Nordmenn er raskere på bestillingsavtrekkeren

Generasjonsreise

Med seil på tilsammen 1.360 kvadratmeter, 9.000 meter tauverk og en stormast som tårner solide 37,7 meter over dekk, er ærverdige Christian Radich et imponerende syn uansett om du ser den til kais i Oslo eller ute på åpent hav. Den kritthvite, tremastede fullriggeren ble levert i 1937 og seilte som skoleskip frem til 1998. Siden 2005 har skuta seilt som skoleskip i vinterhalvåret, i 10 år med sjøforsvaret. I vinter har skuta lærlinger fra videregående skoler, maritim linje om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 17.000 kvinner og menn har hatt sin maritime grunnopplæring om bord på skuta, og Ida Rosenvinge forteller at mange kommer tilbake med barn og barnebarn for å dele opplevelser til sjøs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi opplever at mange ungdommer får reisen i konfirmasjonsgave, bestefar eller far har kanskje seilt med oss i sin ungdom og ønsker å gi opplevelsen videre til den yngre generasjon. Ofte ser vi tre generasjoner som reiser sammen.

Mange par melder seg på, men Rosenvinge ser samtidig at flere velger å reise alene, selv om de er gift, samboer eller i et kjæresteforhold.

– Det er noe med det at den ene har veldig lyst til å være med på dette og den andre er kanskje ikke like interessert. Men Christian Radich er en slik ferie som du har hatt lyst til så lenge at den vil du ta uansett, samtidig som vi har mange som seiler med oss år etter år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Halve flåten til Hurtigruten skal få landstrøm

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Christian Radich er et staselig syn når den seiler med fulle seil. Foto: Stiftelsen Skoleskipet Christian Radich

Tradisjonsrik regatta

Hver sommer er Christian Radich en selvsagt deltaker i Tall Ships Race, en regatta som startet i 1956 der seilskip fra hele verden deltar. Rutene varierer fra år til år, og i år går startskuddet for selve regattaen 10. juli i Antwerpen i Tyskland. Via Lisboa går ferden ned til Cádiz sør i Spania som er en av verdens eldste havnebyer, anlagt cirka 1100 f.Kr.

Derfra snur skipet og går opp igjen til La Coruña som ligger nord i Spania. Senere på sommeren er det ny regatta med start fra den engelske byen Blyth, rett nord for Newcastle. Deretter er det full fart inn mot mål i Gøteborg 3. september.

Christian Radich starter sin del av ferden mot den tyske startstreken i Oslo 21. juni. Første etappe går fra Oslo til Kiel og da kan du for eksempel gå av og ta Kiel-ferja tilbake hvis du har lyst til det. I prinsippet kan du være med på alle syv etappene, men de fleste er med på en og noen er med på to. Årets lengste er på tolv dager og de korteste etappene er på tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette hotellet er ikke for de med høydeskrekk

- Selv er jeg ingen seiler, men du blir jo ”fanget” av dette, så jeg tar en tur hvert år. Jeg har vært om bord 5 ganger, forteller Ida Rosenvinge. Foto: Privat
- Selv er jeg ingen seiler, men du blir jo ”fanget” av dette, så jeg tar en tur hvert år. Jeg har vært om bord 5 ganger, forteller Ida Rosenvinge. Foto: Privat

Å utfordre deg selv

Noen av etappene er regatta og da må halvparten av besetningen være mellom 15 og 25 år. Andre etapper er roligere der det er litt mer avslappet stemning underveis. Fellesnevneren er at du ikke trenger ikke seilererfaring fra tidligere, eller vite navnet på de 27 ulike seilene ombord.

– Vi har et profesjonelt mannskap som lærer deg det du trenger å vite. Men du må være med og jobbe for her er du en del av besetningen. Vi deler medseilerne våre i vaktlag der du er fire timer på og har åtte timer fri gjennom døgnet. Du stiller til vakt, men det med å skulle entre riggen er ikke noe vi tvinger folk til hvis ikke de vil det, beroliger Rosenvinge.

– Samtidig kan jeg love deg at du får en fantastisk utsikt ovenfra. Også handler det jo om å utfordre seg selv. Mange kommer om bord og tenker «det der tør jeg ikke». Så blir de med på litt riggtrening, utfordrer seg selv og gradvis våger man litt mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kinesere satser millioner på Preikestolen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Christian Radich til kais i Oslo. Foto: Odd Lambersøy

Sunt både fysisk og mentalt

En av de faste oppgavene om bord er å stå vakt helt fremst på skipet for å se om noe rører seg i havet, en annen er å gå brannrunder. Skipet har plass til totalt 80 personer som fordeles på hengekøyer og fastkøyer.

– Sist men ikke minst må du stå til rors i en time. Det å styre er en fantastisk morsom opplevelse som alle skal gjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva så med mobildekning og anledning til å dele bilder av seg på sosiale medier? Ikke overraskende er det null dekning så snart skipet er kommet ut på havet, hvilket Ida Rosenvinge mener er noe av det mest fantastiske med å seile med Christian Radich.

– Det å kunne komme seg vekk både fysisk og mentalt er en sunn og god opplevelse for mange i dag. Vi opplever at spesielt skoleklasser er veldig stressa over mangel på mobildekning før de drar, og det er det første de spør meg om når jeg holder foredrag i klasserommet. Men, det er først når de kommer i land igjen at de plutselig husker på mobilen som har ligget glemt i bagen under hele turen, smiler Rosenvinge.

Les også: Folk flest drømmer om å tilbringe natten i en trehytte