Opplev blomsterparadis på Herøy

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mer som en opplevelsespark enn en vanlig blomsterbutikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik kommer du deg til Herøy:

For å komme til Herøy kan du ta fergen over fra Sandnessjøen. Du kan komme med til Sandnessjøen ved å fly med Widerøe eller ved å ta hurtigbåten fra Bodø. Hurtigbåten bruker cirka fem og en halv time, og har som regel en avgang daglig.

HERØY (ABC NYHETER): På en liten øy på Helgelandskysten omringet av hav, himmel og fjell så langt øynene kan se, ligger en blomsterbutikk utenom det vanlige. Blomsterbutikken ETCETERA - botaniske utskeielser m.m. på Herøy i Nordland - er hjertebarnet til regjerende norgesmester i blomsterdekorering, Tommy Eide.

Etter å ha drevet en blomsterbutikk i Oslo i syv år og siden jobbet 15 år som frilans blomsterdekoratør i inn- og utland, flyttet Eide hjem til fødestedet sitt på Herøy i 2010, en kommune med rundt 1.700 fastboende.

Store kontraster mellom Oslo og Herøy

Butikkeier Tommy Eide på disken i ETCETERA - botaniske utskeielser m.m. Foto: Elisabeth Bergskaug (ABC Nyheter)Butikkeier Tommy Eide på disken i ETCETERA - botaniske utskeielser m.m. Foto: Elisabeth Bergskaug (ABC Nyheter)

1. april 2011 åpnet Eide en blomsterbutikk på lille Herøy mer overveldende og bugnende av fascinerende blomster enn de fleste andre blomsterbutikker i Norge.

– Det er en utfordring og helt fantastisk samtidig. Dette er en liten plass. Mange av folkene som bor her har bodd her hele livet og jeg har reist veldig mye, så det blir to verdener som møtes, noe som kan være både positivt og negativt. Men det bor utrolig mange artige folk her, forteller Eide da ABC Nyheter besøker ham i blomsterbutikken hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hender han savner det travle livet i hovedstaden der tilgangen til puber, barer, kinoer og kafeer er nærmest ubegrenset. På en annen side har det gjort at Eide har lagt alt av energi og krefter i å gjøre ETCETERA til en minneverdig og unik butikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det beste med dette er at jeg kan vise at det er mulig å gjøre ting som mange tror er umulig. Og spesielt å ha en sånn butikk som har et sånt utvalg og prøver å ligge på et faglig høyt nivå på en liten plass, det er det veldig få som får til. Men jeg er den typen som elsker motgang. Er det vanskelig, så skal jeg bevise at jeg får det til.

Se mer av blomsterbutikken til Tommy i bildegalleriet nederst i artikkelen.

Les også: Fem grunnern til å besøke Sandnessjøen

– En opplevelsespark

I butikken får Tommy sommerhjelp av juniornorgesmester i blomsterdekor, Eilin Katarina Melkersen. Hun reiser rundt i Norge og jobber på forskjellige blomsterbutikker for å skaffe seg erfaring og lære, men hun kommer alltid tilbake til ETCETERA botaniske utskeielser m.m., som hun besøkte for første gang i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er den beste blomsterbutikken i hele verden. Og jeg har sett ganske mange. Jeg kom nettopp fra Tyskland der jeg var to uker på utveksling på en fagskole, også har jeg reist veldig mye, og da pleier jeg jo alltid å gå innom blomsterbutikkene. Men dette er den fineste, sier Eilin Katarina Melkersen til ABC Nyheter.

Både Eide og Melkersen ser at den unike blomsterbutikken har blitt en stor turistattraksjon på den vakre Nordlands-øya.

– Det er mer som en opplevelsespark enn en vanlig blomsterbutikk. Du får berørt flere av sansene, det er ikke bare fint å se på, men det lukter godt, og musikken og stemningen er annerledes fra andre blomsterbutikker. Også er det mye godt å smake på her også, sier Melksersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse øyene er unike i Norge

Ville skape en møteplass

Trappen opp til sitteplassene ute er sveiset av en bekjent av Tommy fra Herøy. Foto: Elisabeth Bergskaug (ABC Nyheter)Trappen opp til sitteplassene ute er sveiset av en bekjent av Tommy fra Herøy. Foto: Elisabeth Bergskaug (ABC Nyheter)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten alle som besøker Herøy tar seg en tur innom ETCETERA. Sykkelturister kjøper ofte med seg notisbøker, lakris, te og andre godsaker fra butikken, mens hytteturistene og de fastboende står for handlingen av de mange blomstene Tommy har å by på. De besøkende kan også få seg en kopp kaffe eller te på butikkens kafeavdeling, som har fått navnet skrytetoppen. Om sommeren er det også mulig å sitte ute.

– For mange lokale er det her den plassen der de møter folk. Her er opptil 20 sitteplasser. Vi har en storskjerm der vi viser ting som VM på ski eller kanskje en fotballkamp hvis noen har lyst til å se. Også er det jo en plass hvor folk bare møtes og prater, drikker kaffe, ser på ting og hører på musikk, forteller butikkeieren.

Det er ikke mange naturlige møteplasser på Herøy, og i savnet etter storbyens mange samlingssteder gjorde at Eide ville lage sitt eget. Navnet skrytetoppen kommer av de titalls medaljene og pokalene Eide har stilt ut langs den ene veggen i kafeavdelingen. Han har blant annet blitt oslomester i blomsterdekorering to ganger som junior og to ganger som senior, og vunnet norgesmesterskapet to ganger, senest i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En av verdens vakreste veier

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker et mer estetisk Herøy

Det er ingen tvil om at naturen er den største dragningen for turister som besøker Herøy. På den ene siden av øya ruver Dønnamannen, et enormt fjell som ser ut som en mann som ligger og sover. På den andre siden, der man kan ta båten over fra Sandnessjøen, ligger De syv søstre, en imponerende rekke fjell som blant annet har blitt besteget av Dronning Sonja.

– Det er jo naturen mange lever for her, og spesielt de som kommer på besøk. Det er lite annet å finne på. Du må gjøre ting selv her, det er ingenting som blir gjort for deg. Du må ut å oppleve. Og opplevelsene her står på rekke og rad. Det beste jeg vet med Herøy er lufta og at det er så mye himmel. Her er det himmel overalt. Det er få ting som stopper synet, så du kan se langt, forteller Tommy Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var savnet etter naturen og det spesielle lyset i Nordland som gjorde at Eide flyttet tilbake i 2010. I fremtiden håper han at øya kan ha flere estetisk vakre opplevelser å by på i tillegg til det naturen gir.

– Jeg har en del ambisjoner om det, og hvis du ser rundt omkring så har det blitt noen morsomme plantekasser oppe på torget, det har blitt et artig tak over idrettsplassen vår, og jeg ser jo det at mange av tingene jeg gjør har en påvirkning. Jeg ønsker å løfte det estetiske enda mer. Kanskje blir folk litt flinkere til å ta tak i ting og rydde bort, i stedet for å bare la gamle hus og låver stå og forfalle. Men det er vanskelig å påvirke mye uten at det kan slå tilbake på butikken, så jeg prøver å være litt diplomatisk og smart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enn så lenge byr ETCETERA botaniske utskeielser m.m. på estetisk vakre opplevelser nok for å rettferdiggjøre et besøk til naturskjønne Herøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Opplev herlige Brønnøysund

Se blomsterhavet i Tommys butikk på bildene under:

I butikkens uteavdeling bugner det av blomster, planter og vaser av alle slag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC NyheterI butikkens uteavdeling bugner det av blomster, planter og vaser av alle slag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter


Butikkeier Tommy Eide viser stolt frem noen av sine blomster. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC NyheterButikkeier Tommy Eide viser stolt frem noen av sine blomster. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Dette er en fluespisende plante. De koppelignende plantene fylles med vann når det regner (eller når du vanner dem), og det lokker fluene ned for å drikke. Veggene er konstruert slik at fluen ikke kommer seg opp igjen og den vil drukne før den så blir konsumert av planten. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC NyheterDette er en fluespisende plante. De koppelignende plantene fylles med vann når det regner (eller når du vanner dem), og det lokker fluene ned for å drikke. Veggene er konstruert slik at fluen ikke kommer seg opp igjen og den vil drukne før den så blir konsumert av planten. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

 Juniornorgesmester i blomsterdekorering, Eilin Katarina Melkersen, hjelper til i Tommys blomsterbutikk i sommer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter Juniornorgesmester i blomsterdekorering, Eilin Katarina Melkersen, hjelper til i Tommys blomsterbutikk i sommer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

På dette platået kan kunder nyte en kopp kaffe eller te på sommerstid. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC NyheterPå dette platået kan kunder nyte en kopp kaffe eller te på sommerstid. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter