Kranglete flypassasjerer koster millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden over blir uregjerlige flypassasjerer et stadig voksende problem for mange flyselskaper. Også i Norge merker man en økning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge statistikk fra Luftfartstilsynet har rapporterte hendelser om uregjerlige passasjerer hos norske flyselskap økt kraftig de siste årene. Statistikken viser at det i fjor ble meldt om 192 episoder der flypassasjerer skapte problemer for medpassasjerer og besetning om bord på flyet. Hittil i år er det meldt om 88 slike hendelser. Det vil si nesten like mange hendelser som det ble rapportert om i hele 2013. Da ble 96 hendelser meldt inn.

– Vi opplever ikke dette som et stort problem, men det forekommer likevel dessverre fra tid til annen, og vi har nulltoleranse for uregjerlig oppførsel om bord av hensyn til flysikkerheten. Når situasjoner oppstår i lufta og vi må mellomlande for å kaste av uregjerlige passasjerer, har dette en stor kostnadsside, sier kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at disse passasjerene blir bøtelagt, men at deler av disse utgiftene også havner hos flyselskapet.

Les også: I fjor ble nesten 100 anmeldt for fyllebråk på norske fly

Enorme kostnader

ABC News melder at det i 2013 ble rapportert om 8.217 episoder på verdensbasis der passasjerer oppførte seg uregjerlige.

– Med tanke på hvor mange millioner fly som letter i løpet av et år fra alle verdens flyplasser, er dette et ganske lavt tall, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til ABC Nyheter.

Han forteller at det er rundt 15 episoder i året der SAS-passasjerer oppfører seg uregjerlig som er alvorlige og som anmeldes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tallet er lavt da vi flyr rundt 30 millioner passasjerer i året. I tilfeller hvor vi er nødt til å gå ned og mellomlande, så kommer det på en kostnad som vedkommende passasjer blir belastet for. Da holder det ikke med et titalls tusen kroner, forteller Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen over kommer det frem at en slik hendelse kan koste flyselskapet opp til 200.000 dollar. Det vil si nesten 1.7 millioner norske kroner.

Les også: Fikk ikke se film på flyet – saksøker flyselskapet for 37 millioner

Tallet øker

Kommunikasjonssjef i Luftfartstilsynet, Tor Iversen, forteller at økningen om rapporterte hendelser de siste årene ofte handler om røyking og alkoholpåvirkning.

– Det har vært en økning de siste årene både når det kommer til passasjerer som lager bråk i alkoholpåvirket tilstand og fordi de nekter å etterkomme røykeforbudet som gjelder på stort sett alle kommersielle flyvninger, sier Iversen.

– Hva er årsaken til den kraftige økningen?

– Vi antar at dette skyldes bedre rapportering fra selskapene og at stadig flere reiser med fly, sier han til ABC Nyheter.

Statistikken forteller at det hittil i år (06.08.2015) allerede er meldt om 22 hendelser der passasjerer har forsøkt å røyke om bord og 40 hendelser som er forårsaket av høyt inntak av alkohol. Dessuten er det stor forskjell mellom innenlands og utenlandsreiser. I fjor ble det rapportert om 154 episoder på utenlandsreisene, mens kun 38 hendelser forekom innenlands.

Se Luftfartstilsynets ferske statistikk her

Interessert i reise? Følg oss på Instagram