For mye kontanter kan koste deg dyrt

DEKLARERING: Prosessen hvis du tar med mer enn 25.000 kroner ut av landet tar deg fem minutter. Foto: Kyrre Lien (NTB Scanpix)
DEKLARERING: Prosessen hvis du tar med mer enn 25.000 kroner ut av landet tar deg fem minutter. Foto: Kyrre Lien (NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiseoperatørene oppfordrer deg til å ta med ekstra kontanter på Hellas-ferien, men har du mer enn 25.000 i kontanter må de deklareres hos Tollvesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Råd til norske turister i Hellas:
  • Det advares om at turister i Hellas kan få problemer med å få ut penger fra minibankene på grunn av den økonomiske krisen landet står oppe i.
  • Greske banker holder stengt i seks dager fra og med mandag. Samtidig er det innført restriksjoner på bevegelser av kapital og uttak fra minibankene. Dette gjelder ikke for utenlandske kort som får lov til å ta ut penger innenfor maksimalgrensen deres egen bank setter.
  • DNB ber kunder spare på kontantene ved å betale med kort der dette er mulig.
  • Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at tomme minibanker trolig først og fremst vil være et problem på fastlandet.
  • Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea advarer overfor E24 om at ting kan komme til å stoppe opp fordi folk slutter å arbeide fordi de ikke får utbetalt lønn.
  • For øvrig ber UD turister om å ha gyldig pass og reiseforsikring, følg råd og anvisninger fra lokale myndigheter, hold seg orientert gjennom mediene, og unngå demonstrasjoner og folkemøter.

(Kilde: NTB, UD)

Stengte greske banker og butikker som ikke lenger tar kort, gjør at nordmenn oppfordres til å ta med mer euro i kontanter enn hva man ellers ville ha gjort.

Varselet om tomme minibanker gjør at nordmenn trolig tar ut kontanter for ikke å gå tomme under ferien, men skal du ut av landet med mer enn 25.000 kroner i kontanter må du deklarere summen for myndighetene.

– Det er er skjema, som du også finner på Tollvesenets nettsider, som må fylles ut. Det tar fem minutter og er veldig enkelt, sier Hans Wilhelmsen, fagsjef for valuta hos Tollvesenet på Gardermoen flyplass til ABC Nyheter.

Les også: Økonom: – Ville ikke bestilt tur til Hellas nå

Forventer økning

På Norges hovedflyplass, Gardermoen, er det fra før mange som deklarer summer større enn 25.000, men de regner med flere i sommer. Tollvesenets ansatte vil så langt de har mulighet til det informere de reisende om reglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forventer en økning i ukene som kommer, særlig til Hellas, fordi det er vanskelig å få tak i kontanter der, sier Wilhelmsen.

Det er ikke avgiftsbelagt å ta med seg mer enn den tillatte grensen, men summen må meldes inn.

– Blir du kontrollert og har mer uten å ha gitt beskjed, risikerer du et gebyr på 20 prosent av totalsummen, sier Wilhelmsen.

Tomme banker tvinger Hellas til desperate tiltak

En tredel av Hellas' minibanker gikk tomme

Ber grekerne stemme nei til krisepakke

Kutter ikke nødlån til greske banker