Økonom: – Ville ikke bestilt tur til Hellas nå

Badeliv i Lefkada i Hellas. Både sjeføkonom Steinar Juel og reiseselskapet Star Tour anbefaler nordmenn som skal reise til Hellas i nær fremtid å ta med seg ekstra kontanter.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Badeliv i Lefkada i Hellas. Både sjeføkonom Steinar Juel og reiseselskapet Star Tour anbefaler nordmenn som skal reise til Hellas i nær fremtid å ta med seg ekstra kontanter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du til Hellas i nærmeste framtid, bør du ta høyde for at det kan bli vanskelig, kanskje umulig, å få kontanter ut av minibankene, ifølge Utenriksdepartementet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om den greske gjeldskrisen
Hellas har fått 240 milliarder euro, rundt 2.100 milliarder norske kroner, i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer.

* Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

* Låneprogrammet utløper tirsdag. Långiverne har tilbudt seg å forlenge programmet med fem måneder, mot at Hellas innfører nye sparetiltak med blant annet kutt i lønninger og pensjoner og økt moms.

* Hellas' statsminister Alexis Tsipras har nektet å gå med på kravene og har bedt grekerne si ja eller nei til avtalen i en folkeavstemning søndag 5. juli. (©NTB)

Fra flere hold kommer det søndag advarsler mot at turister i Hellas kan få problemer med å få ut penger fra minibankene på grunn av den økonomiske krisen landet står oppe i. Ta med deg euro hvis du skal til Hellas, er rådet de fleste gir.

Siste: – Greske banker åpner ikke mandag

«Det er meget stor pågang på minibankene i Aten. Det er fare for at de kan gå tomme. Man kan ikke forvente å kunne ta ut penger fra minibankene de nærmeste dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging», skriver Utenriksdepartementet i et oppdatert råd på landsiden til Hellas.

Tømt for penger

Søndag kveld uttalte en kilde til nyhetsbyrået Reuters at rundt 60 prosent av minibankene i landet var tømt for penger. Samtidig viste bilder og videoklipp fra nyhetsbyråene grekere, spesielt i hovedstaden Aten, som sto i kø foran minibanker for å ta ut sparepengene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svært usikre situasjonen har fått Norges største bank, DNB, til å revurdere sine råd til Hellas-farerne. «Vanligvis anbefaler DNB å bruke kort når du ferierer, men ettersom greske banker nå sliter med likviditeten kan det være lurt å ta med seg litt kontanter nedover», skriver banken på sine nettsider.

Det vil bli innført begrensninger på uttak av kontanter og greske banker vil holde stengt i seks dager fra og med mandag. Minibankene kommer til å være stengt mandag, ifølge Reuters' kilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For grekere betyr begrensningene maksimale uttak på 60 euro daglig, men ifølge Reuters slipper utlendinger å forholde seg til disse nasjonale begrensningene. Utenlandske kortinnehavere får lov til å ta ut penger innenfor maksimalgrensen deres egen bank setter, ifølge kilden.

Spar kontanter

DNB ber deg rasjonere på de kontantene du har: «Kan du betale med kort på restauranten du går til, bør du benytte deg av dette, og heller spare kontantene til situasjoner der du ikke har mulighet til å betale med kort.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier han ikke ville bestilt tur til Hellas nå som den økonomiske situasjonen er så usikker.

– Men hadde jeg allerede bestilt, ville jeg tatt med kontanter, sier han til E24.

Søndag opplyste den greske finansministeren Yanis Varoufakis til BBC at landet vurderer å innføre kapitalkontroll og stenge bankene mandag.

Den europeiske sentralbanken opplyser søndag at de opprettholder krisestøtten til greske banker på nåværende nivå.

Les også: Kutter ikke nødlån til greske banker

– Kollaps kan ramme turister

Steinar Juel sier det er uoversiktlig hva som vil skje dersom det blir en bankkollaps, men han frykter at det kan ramme turister i landet.

– Det kan bli problemer i arbeidslivet også. Når folk ikke får lønnen sin, stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er det som er det kritiske hvis det blir bankkollaps. For små restauranter og slike ting på ferieøyene går livet videre, for de er vant til kontanter uansett, sier han.

Les også: Ber grekerne stemme nei til krisepakke

Hellas er et svært populært reisemål for nordmenn. Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at de har fått noen spørsmål fra kundene om de skal ta med kontanter. Hun påpeker at tomme minibanker trolig først og fremst er et problem på fastlandet. Livet på ferieøyene er annerledes.

– Ta gjerne med ekstra kontanter, men ikke så mye at dere utsetter dere for noe, er hennes råd.

Les også: Varoufakis: Kreditorene har «rare krav» til Hellas