Dette gikk du glipp av på ferden til Grense Jakobselv

DET YTTERSTE: ABC Nyheters Yttersving-team på Schengens og Norges yttergrensepost ved Storskog. En nær-Russland-opplevelse. Alle bilder: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknikken sto ikke Yttersvingen bi. Det siste strekket av ferden langs norskekysten gikk i svart. Men her er en liten kompensasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRENSE JAKOBSELV, SØR-VARANGER (ABC NYHETER): Teknikken tok to ytre og vekk med mobildekningen. Yttersvingens team måtte derfor kjøre i ensomhet fra grensestasjonen i Storskog til Grense Jakobselv.

Fortvil ikke - du kan se den lille snutten her:

Men hva var det ikke som sto og ventet? Jo, på Norges ytterste sandstrand, på grensa til den store naboen i øst, sto Sør-Varangers sjarmerende ordfører Cecilie Hansen og gratulerte teamet!

Og sammen med henne var også en smørblid redaktør for prosjektet, Tor Strand.

Deres hilsen og takk kan du se her:

Men før teamet kom frem til endestasjonen, hadde det vært en liten times ferd gjennom et landskap som lignet fjellheimene som ligger to tusen meter høyere.

Det Øst-Finnmark ikke har i høyden, har de til gjengjeld i kulde og blåst.

Bitte liten grenseelv

Opp mot russergrensa ligger blant annet Norges eldste fjell, Hompen, som bare strekker seg 155 meter over havet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hit vil vi på norgesferie

Her ligger også den lille militærleiren Grense Jakobselv. Og her sildrer den lille elva som er delt i to mellom Putins Russland og Ernas Norge. Ingen høye piggtrådgjerder skiller landene.

Og like før en kommer frem til stedet veien stopper, ligger det mektige kapellet viet Oscar II litt oppe i ura som et kråkeslott, som i skrivende stund er utstyrt med stillaser fordi takskifer og blikk byttes ut.

Les også: Er dette Norges 10 verste veikroer?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom glassmaleriene i kapellet ser en rett over til Russland. Utenfor kan en oppleve norske soldater med maskingevær og skarp ammunisjon i veska spasere rolig langs veien.

Sandstrand

At det skal være noen spent stemning mellom vårt lille land og den store naboen, er vanskelig å forstå når en titter over den i høyden fire meter brede bekken som skjærer gjennom landskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ytterst ute er det en grovkornet sandstrand som visuelt innbyr til plasking. For interesserte kan det avsløres at de norske soldatene møtes her hver lørdag for å bade - året rundt!

I godt vær kan en skimte bergformasjonene til Varangerhalvøya på andre siden. Byen Vadsø ligger der, og det er også mulig å ane Norges østligste by, Vardø, helt ytterst på tippen mot Barentshavet.

For å toppe det hele hoppet redaktøren vår like godt i det iskalde havet: